Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

70. výročí vylodění spojenců: Tablo mocných v Normandii! Obama, Putin, královna i Zeman

Autor: simao, ČTK - 
6. června 2014
09:38

Oslavy výročí Dne D, tedy vylodění spojenců za 2. světové války v Normandii, dnes vrcholí. Jsou příležitostí k setkání válečných veteránů, ale i vrcholných státních představitelů. Mezi dvěma z nejmocnějších, Barackem Obamou a Vladimirem Putinem, je ale pořádně zlá krev... Vzpomínkovou akci si nenechala ujít ani královna Alžběta II. Z Česka pak vyrazili Miloš Zeman s manželkou Ivanou.

Přesně 70 let po vylodění spojenců v Normandii se dnes na pobřeží Francie uskuteční velkolepé oslavy události, která změnila běh druhé světové. Scénickou rekonstrukci některých fází největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 shlédnou tisícovky lidí.

Operace Overlord přitom znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Hlavní vzpomínková akce proběhne v pátek odpoledne u vyloďovací pláže Sword. Zúčastní se jí mimo jiné prezidenti Barack Obama, Vladimir Putin, Francois Hollande, britská královna Alžběta II. či německá kancléřka Angela Merkel.

Cameron nepodal Putinovi ruku

Právě oslavy kulatého výročí vylodění přinesly řadě státníků možnost k diplomatickým jednáním. Vladimir Putin přitom se západními politiky jedná vůbec poprvé od březnové anexe Krymu. Spekulovalo se, zda se sejde se svým americkým rivalem Obamou - pokud ano, tak na sebe patrně jen "nešťastnou náhodou" natrefí u velkého slavnostního oběda...

Kvůli dění na Ukrajině jsou však napjaté vztahy mezi Putinem a dalšími politiky. Britský premiér David Cameron, kterého ve Francii doprovází manželka Samantha v dobovém kostýmku ze 40. let, prý Putinovi nepodal před jednáním ruku a různě mu sdělil svůj názor na Ukrajinu. K té měla co říct i německá kancléřka Angela Merkel, která si jednání s Putinem domluvila do normandského Deauville. Příliš vřele se ani jeden z nich netvářill...

Oslav se účastní královna v zeleném i Zeman s hůlkou a Ivanou

Do Francie zamířila také britská královna Alžběta II. s manželem Philipem, který nedávno bojoval s vážnou nemocí. Královnino zdraví je pevné, ale věk se projevuje třeba v opotřebování kloubů, upozornila agentura AP. Proto může jít o jednu z jejích posledních dlouhých zahraničních cest. Alžběta s manželem si ji však užívají, do Normandie zamířili vlakem - tunelem pod Lamanšským průlivem.  A královna již vystřídala řadu kostýmků - bílý, růžový, na dnešní slavnostní den pak vytáhla zářivě zelený. Doplňky v podobě stejně sladěných kloboučků jsou už u královny samozřejmostí.

O hůlce vyrazil a s manželkou Ivanou po boku pak do Francie odletěl z Česka i prezident Miloš Zeman. "Svoboda není něco, co máme dáno navěky. Za svobodu se musí bojovat," řekl před odletem z vojenského letiště v Praze-Kbelích. Do Francie doprovodili prezidentský pár čeští váleční veteráni.

podlesni ( 6. června 2014 23:03 )

Na fotkách nevypadá president vůbec dodře. Je tak nějak hodně odulej. Ná místě jeho dcery, tak bych se snažila se zúčastnit těch dnešních oslav, večírků ještě bude....

itartas ( 6. června 2014 19:37 )

czrus....přibrzdi člověče, začínáš být otravnej! Méně je někdy více!

czrus ( 6. června 2014 18:03 )

UKRAINSKI POVSTANCI sastrelili veci letadlo fasistum AN-30 ! dobry zbrani dodali Russove , kolem 800 000 privatnych vojaku pro penize z Russka prepraveno pomoc povstancum dat Ukrainu do pozadku ! a zaridit mir na Ukraine !

czrus ( 6. června 2014 17:49 )

Americký plyn bude pro Evropu dvakrát dražší než ruský http://czech.ruvr.ru/news/2014_05_20/Americky-plyn-bude-pro-Evropu-dvakrat-drazsi-nez-rusky-3186/

czrus ( 6. června 2014 15:47 )

Odpor proti EU bude narůstat http://czech.ruvr.ru/2014_06_06/Rozhovor-Odpor-proti-EU-bude-narustat-9289/

Zobrazit celou diskusi