Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tajná akce ornitologů na Vysočině: Okroužkovali orlí puberťáky!

Autor: Jiří Čada - 
6. června 2014
23:31

Připomíná to na první pohled operaci speciálních bezpečnostních sil a přitomse jedná o kroužkování mladých orlů mořských na Vysočině . Hnízdo vzácných dravců musí totiž zůstat před veřejností utajeno. Blesk byl přesto u toho.

Je krátce před desátou dopoledne a pro jihlavské ornitology začíná velký svátek. Uprostřed lesa se do koruny vysokého smrku vydává stromolezec. Jeho úkolem je opatrně spustit dolů z hnízda asi třicetidenní mláďata orlů mořských. Budou se kroužkovat. „Kroužky musí být poměrně velké, aby se údaje z nich daly v budoucnu na noze dravce ověřit pouhým dalekohledem,“ vysvětluje ornitolog Aleš Toman.

Za chvíli už dvojice mladých orlů přistává v obyčejné nákupní tašce zavěšené na horolezeckém laně u nohou ornitologů. Rutinní práce trvá zkušeným ochráncům pouhé minuty. Nezbytné foto a vzácní dravci putují zpět do hnízda. Kolemuž nervózně krouží rodiče.

Vzácné dravce ukradli

Jen na Jihlavsku ochránci přírody nyní evidují dvě obsazená hnízda orlů mořských s mláďaty, které bedlivě hlídají. Před pár týdny totiž neznámý zloděj na Havlíčkobrodsku mladé orly z hnízda ukradl. Policie po zloději zatím marně pátrá.

Číselný kód označuje lokalitu, kde a kdy byl pták kroužkován, stáří a kroužkovatel - ornitolog. Je barevně odlišen. Každá země má svou barvu a tento kroužek je vidět dalekohledem až na půlkilometrovou vzdálenost.

Jeden z největších žijících orlů má rozpětí křídel až 2,4 metru. Žije v blízkosti vodních toků a ploch, kde se živí převážně uhynulými rybami. Hnízdí v únoru, kdy samice naklade 1 až 2 vejce. V Česku nyní žije asi necelých 100 párů.

naidka ( 7. června 2014 09:37 )

naidka ( 7. června 2014 09:37 )

Krása - na stáří 30 dní jsou to pěkní obříci. Pokud se dospělci živí převážně uhynulými rybami, neměli by mít (ne)přirozené nepřátele (lidi).

deratizator ( 7. června 2014 00:32 )

Nevypadají vůbec vystrašeně, spíš načuřeně.

Zobrazit celou diskusi