Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nové přístroje hlídají Davídka (4) i Emmu (6): Dostali šanci žít!

Autor: Iva Dvořáková - 
5. června 2014
22:04

Hlavně aby bylo zdravé – to si přejí všichni rodiče, ještě než se potomek narodí. Bohužel ne vždy je přání vyslyšeno. Ale dobrá zpráva je, že nemoci, které byly dříve neléčitelné a někdy končily smrtí, se dnes díky novým léčebným postupům daří vyléčit nebo nemocné dítě stabilizovat.

Davídek z Ostravy je nejmladším pacientem s dětskou mozkovou obrnou u nás, kterému lékaři motolské nemocnice voperovali tzv. baclofenovou pumpu. „Syn má obrnu už od jednoho měsíce. Od narození pouze ležel, měl stažené nožičky a ručičky používal minimálně,“ vypráví jeho maminka Hana Rosůlková.

Zlom v životě rodiny nastal v okamžiku, kdy jim lékaři nabídli speciální terapii pomocí baclofenové pumpy nazývané ITB. „Léčba funguje na principu dávkování malého množství léku přímo do mozkomíšního moku v páteřním kanálku, což snižuje napětí svalů na končetinách,“ vysvětluje přednosta Neurochirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Michal Tichý.

Účinek léčby se dostavil téměř okamžitě. „Už během třetího dne po operaci jsme viděli změny. Před operací je měl ruce zaťaté v pěst, teď už si vezme třeba i lentilku a dá si ji sám do pusy. Obrovskou radost máme i z toho, že se rozmluvil. Nikdy nezapomenu, jak mi poprvé řekl máma,“ líčí dojatě Hana Rosůlková.

Srdce Emmy (6) máme pod kontrolou

Šestiletá Emma z Prahy má od malička vážně nemocné srdce. Kdykoli jí hrozí srdeční zástava. Proto jí byl naimplantován defibrilátor. „Emma byla ve dvou letech nejmladší pacientkou u nás, které byl implantován defibrilátor. Nyní získala jako první i přístroj pro dálkovou monitoraci. Její srdce tak máme pod pravidelnou kontrolou,“ říká prof. MUDr. Jan Janoušek, vedoucí primář Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole. „S tímto přístrojem jsme nyní mnohem klidnější,“ říká s úlevou maminka Emmy Petra Gräfová.

Technologie MyCareLink

Tento přístroj přenáší bezdrátově data z implantovaného kardiostimulátoru či defibrilátoru pacienta přímo k ošetřujícímu lékaři. Přenos probíhá automaticky, v pravidelných časových intervalech a bez nutnosti osobní návštěvy v nemocnici. Informace se dostávají k lékaři ihned po odeslání z jakéhokoliv místa pokrytého mobilním telefonním signálem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi