Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Matka (†35) pěti dětí se bránila znásilnění, střelili ji do hlavy! Násilí v Indii pokračuje

Potlačené protesty proti rostoucímu násilí na ženách v Indii
Potlačené protesty proti rostoucímu násilí na ženách v Indii  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, simao - 
4. června 2014
19:53

Neznámí ozbrojenci v Indii zastřelili matku (†35) pěti dětí, která se údajně bránila znásilnění. Indie se přitom v poslední době potýká z vlnou sexuálního násilí na ženách. Policie řeší i znásilnění a oběšení dvou sestřenic (†14 a †15).

Podle policie vniklo prý v úterý pět mužů ozbrojených samopaly do rodinného domu ve státě Méghálaj na severovýchodě země. Otce s pěti dětmi zavřeli a pětatřicetiletou ženu se prý pokusili znásilnit. Když se jim bránila, vpálili jí prý do hlavy z bezprostřední blízkosti několik ran. Žena byla na místě mrtvá. Informovala o tom dnes agentura DPA.

Z vraždy jsou podle místních úřadů podezřelí povstalci z organizace Garoská národně osvobozenecká armáda (GNLA), která usiluje o vytvoření samostatného státu pro zhruba dva miliony příslušníků etnika Garů. V roce 2012 Indie zařadila GNLA na seznam teroristických organizací. Podle policie stojí organizace za několika případy vražd, znásilnění a únosů.

Minulý týden vyvolal protesty doma i v zahraničí případ hromadného znásilnění a následného oběšení dvou mladých dívek ve vesnici Kátrá ve státě Uttarpradéš. Oběti přitom pocházely z rodiny z nižší kasty a bylo jim teprve 14 a 15 let...

Demonstrace proti nárůstu násilí vůči ženám pokračovaly i tento týden, policie je však na severu Indie rozehnala vodními děly. Indická vláda přitom loni zpřísnila zákony týkající se sexuálního násilí. Stalo se tak po celostátních protestech, které vyvolalo hromadné znásilnění studentky v autobuse v Dillí v prosinci 2012. Žena tehdy na následky zranění zemřela. Ve vězení se prý nicméně i nadále ocitá jen malé procento pachatelů násilných trestných činů na ženách.

Proti demonstrantům, protestujícím proti rostoucímu násilí na ženách v Indii, zasáhla policie i s vodními děly Proti demonstrantům, protestujícím proti rostoucímu násilí na ženách v Indii, zasáhla policie i s vodními děly | Reuters

Zobrazit celou diskusi