Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Černý jestřáb a bílá vlajka: Jak Taliban předával amerického zajatce!

Fotografie
Předání Boweho Bergdahla  (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. června 2014
14:50

Hladce oholený zajatec v pickupu obklopen po zuby ozbrojenými teroristy s bílou vlajkou. O kus dál přistává vrtulník Černý jestřáb s americkou speciální jednotkou. Taliban zveřejnil video z předání Boweho Bergdahla, kterého držel pět let. Byl vyměněn za 5 teroristů.

Na nahrávce je údajně vidět, jak Bergdahl na často mrká, zatímco poslouchá své věznitele. Poté přistál vrtulník Black Hawk a dva bojovníci Talibanu, jeden s bílou vlajkou, odvedli Bergdahla na půl cesty k němu, kde ho převzali tři muži západního vzhledu v civilním oblečení, zatímco vojáci v uniformách čekali opodál.

Bergdahl byl propuštěn v sobotu, což vzápětí oznámil americký prezident Barack Obama. Tento krok ale v USA vyvolal velké spory. Podle některých vojáků je Bergdahl dezertér, který před svým zajetím Talibanem opustil bez povolení své stanoviště.

Po vojákovi se bezúspěšně pátralo několik měsíců, nedohledali ho ani spolubojovníci nasazení do pátracích operací, při kterých jich šest zahynulo, ani tajní agenti, družice či bezpilotní letadla.

Podle Roberta Andrewse, otce jednoho z vojáků, kteří během pátrání po Bergdahlovi přišli o život, by jeho syn mohl dál žít, kdyby Bergdahl v červnu 2009 nezmizel. "Můj syn v podstatě zemřel zbytečně, když pátral po člověku, po kterém by se pátrat nemělo," řekl agentuře Reuters.

Bergdahl byl v neděli přepraven letecky z Afghánistánu do Německa, kde má strávit určitou dobu v americké vojenské nemocnici.

Video  Předání Boweho Bergdahla  - Taliban
Video se připravuje ...

suov ( 5. června 2014 13:29 )

Ty toho víš prd, vrať se do školky,,,,

suov ( 5. června 2014 13:28 )

Přesně tak,

zabibol ( 4. června 2014 18:04 )

Asi sis to spletl. Nejhorší okupanti a světový agresor číslo 1 jsou rusáci. Známe z vlastní zkušenosti.

kodlofon ( 4. června 2014 17:08 )

Tonča s Hančou uz nejsou asi to tak vypada.

zkzkz ( 4. června 2014 17:01 )

Zobrazit celou diskusi