Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milion Pražáků poběží pro papírové jízdenky: Horor Opencard řeší i důchodci-elektrikáři!

Pražany straší noční můra. Jmenuje se Opencard (napravo aktivisté při happeningu Openkrad)
Pražany straší noční můra. Jmenuje se Opencard (napravo aktivisté při happeningu Openkrad)  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský, archiv)
Autor: ČTK, simao - 
4. června 2014
18:00

Godzilla, monstrum, upíři, netvoři... V amerických filmech ničily města všelijaké potvory. Česko má však také svůj krvežíznivý přízrak. Jmenuje se Opencard. Místo krve však saje peníze. Stála už 1,35 miliardy Kč a nyní reálně hrozí, že v Praze způsobí chaos. Alespoň v MHD. Právě kvůli ní se totiž bude muset milion Pražanů možná vydat zpátky pro papírové kupony...

Praha má již údajně připravenu krizovou variantu, podle níž by do 14 dní od pokynu městské rady mohla začít místo Opencard vydávat papírové průkazky a kupony na městkou hromadnou dopravu.

Reálně totiž hrozí, že Opencard nebude možné využívat! Kvůli kartě si město nasekalo dluhy, navíc končí smlouva s vlastníkem práv k systému opencard - s firmou EMS (eMoneyServices). A pokud se obě strany nedohodnou na finančním vyrovnání, je možné, že Opencard za 1,35 miliardy půjde k ledu...

Dosud si přitom kartu vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících, skutečných uživatelů je kolem milionu. Záložním plánem magistrátu je proto nyní návrat k papírovým jízdenkám a tzv. "lítačkám". Jenže vyslat milion Pražanů naráz pro tyhle jízdenky by bylo extrémně složité.

Jak tedy na to? Podle ČTK je hlavní variantou, že by papírové průkazky nejprve dostali cestující, kterým skončí platnost Opencard. A také samozřejmě zcela noví žadatelé o jízdní doklad. Ostatní by zatím dál jezdili na Opencard. Předpokládá to však, že se Praha na tomto přechodném řešení dohodne s EMS.

Magistrátu radí i elektrikáři v důchodu

Co s průšvihem jménem Opencard však radí Praze i různé soukromé firmy. A i tady se objevují podivnosti. Jak upozorňuje ihned.cz, v jednom případě jde o společnost o dvou zaměstnancích, zaměřenou 18 let na topenářství a elektrikářsví. Nyní se však prý věnuje IT a najala si externí odborníky.

Jejími jednateli pak podle zjištění tohoto webu mají být manželé důchodového věku z Poříčan. A sídlo firmy je v pražském činžáku na Vinohradech. Bývalí elektrikáři však prý promlouvali v minulosti i do zadávání některých veřejných soutěží a dělali pro magistrát i další důležité prácičky. Jak se k tomu dostali, Bém ví...

Přijdou s novým řešením?

Se svou variantou, co s Opencard, přišla i samotná firma EMS. Navrhuje vstup soukromých investorů do projektu. V praxi by to znamenalo, že by Praha zaplatila za projekt méně, o zisky by se ale dělila právě s investory.

Opencard je však vázaná také řadou údajně nevýhodných smluv z minulosti, které dělají celou záležitost nepřehlednou, až hororovou. A radní kvůli ní nemají lehké spaní. Podle ČTK se skupina radních z TOP 09 do noci snažila projednat zavedení papírových průkazek.

Praha v čele s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) však mluví také o otevřeném výběrovém řízení na "nové řešení". Zda jím bude nová karta, nebo třeba úplný návrat k papírovým kuponům, zatím neví. A tak si z možných řešení dělají lidé na sociálních sítích alespoň srandu. I když poněkud černo humornou.