Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spolubojovníci vojáka, kterého propustil Taliban: Je to zrádce! Zaslouží tvrdý trest

Autor: ČTK - 
3. června 2014
12:40

Návrat amerického vojáka Boweho Bergdahla, jehož afghánské hnutí Taliban po pěti letech zajetí propustilo na svobodu, vyvolává ve Spojených státech značné spory. Zatímco americká vláda, Bergdahlovi příbuzní a přátelé se chystají na jeho slavnostní přivítání, jeho bývalí spolubojovníci ho obviňují z dezerce a požadují naopak, aby byl tvrdě potrestán. Odpustit mu nemohou zejména to, že kvůli němu údajně zahynulo šest vojáků, kteří po něm pátrali.

Bílý dům i Pentagon si podle agentury AFP libují, že se podařilo splnit úkol "neopustit kamaráda v poli" a vyměnit jej za pět příslušníků Talibanu. A zatímco se v Bergdahlově domovském městě Hailey v americkém Idahu objevily transparenty s nápisem "Bowe, konečně volný", na internetu se rozšířila ostrá kritika. Ta se zabývá jeho podezřelým zmizením předtím, než ho islamisté zajali.

"Je v bezpečí, a tak nyní nastal čas říci pravdu. A pravdou je, že Bergdahl je dezertér. Vojáci z jeho vlastní jednotky zahynuli, když po něm pátrali," napsal na serveru The Daily Beast voják, který s Bergdahlem v Afghánistánu sloužil. Nathan Bradley Bethea zároveň popřel některá tvrzení, že voják padl do zajetí, když ho spolubojovníci nechali pozadu na hlídce. Podle jiných shodných tvrzení naopak své stanoviště během noční stráže svévolně opustil, protože byl rozčarovaný válkou. I armáda v roce 2010 konstatovala, že sám opustil jednotku. Na místě nechal zbraň i helmu a odešel vybaven pouze buzolou.

Jestliže Bethea považuje pět let trvající věznění pro Bergdahla za dostatečný trest, jiní vojáci mu odpustit nechtějí a přáli by si, aby byl postaven před vojenský soud. Na internetovém mikroblogu vznikla stránka "Bowe Bergdahl is NOT a hero" (Bowe Bergdahl NENÍ hrdina), která navazuje na petici požadující jeho potrestání. Činitelé Pentagonu ale neoficiálně dávají najevo, že se s tím počítat nedá.

Po vojákovi se bezúspěšně pátralo několik měsíců, nedohledali ho ani spolubojovníci nasazení do pátracích operací, při kterých jich šest zahynulo, ani tajní agenti, družice či bezpilotní letadla. Podle Roberta Andrewse, otce jednoho z vojáků, kteří během pátrání po Bergdahlovi přišli o život, by jeho syn mohl dál žít, kdyby Bergdahl v červnu 2009 nezmizel. "Můj syn v podstatě zemřel zbytečně, když pátral po člověku, po kterém by se pátrat nemělo," řekl agentuře Reuters.

zabibol ( 4. června 2014 08:38 )

Lybie?????????

zelena.karkulka ( 3. června 2014 23:39 )

Načil se tam dva místní jazyky...paštunsky a jště něco,tak s může živit jako překladatel. Moc rád nebyl,když ho ,,osvobodili,,

zelena.karkulka ( 3. června 2014 23:38 )

přesně

japos22 ( 3. června 2014 22:13 )

Nejméně 100 000 Íráčanů zemřelo v důsledku války, která se nikdy neměla uskutečnit, Afgánistán, Libye, Vietnam atd - takže o čem to Amíci debatujou

suov ( 3. června 2014 20:49 )

Zobrazit celou diskusi