Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezident Ukrajiny rozjel boj proti separatistům: Chce je rozdrtit za pomoci USA!

Autor: ČTK, lm, Marian Balog - 
28. května 2014
23:15

Nový prezident Ukrajiny Petr Porošenko (48) ihned po svém zvolení vytáhl do tvrdého boje proti separatistům na východu země. Výsledek? Desítky mrtvých!

"Volby musejí přispět k tomu, že nakonec ustane trestní operace a veškeré další násilí, že se rozšíří možnosti pro dialog a pro vyřešení problémů výhradně pokojnou cestou na základě práv a zájmů ukrajinských regionů," prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov v narážce na nedávné prezidentské volby u západního souseda.

Vítěz voleb Porošenko ale chce zlomit odpor separatistů i s pomocí Spojených států, s nimiž by rád podepsal bezpečnostní smlouvu. V rozhovoru pro list The Washington Post prohlásil, že Američané by měli oživit zákon o půjčce a pronájmu z druhé světové války, s jehož pomocí dodávali válečný materiál evropským spojencům. Pentagon by podle Porošenka měl Ukrajině poskytnout vojenskou technickou pomoc a poradenství.

Válečný stav

Nad Doněckem létají bombardéry, ozývají se exploze a štěkají samopaly. Lidé umírají po desítkách – od nedělní výhry Porošenka v prezidentských volbách je již obětí nejméně padesát! „Na východě Ukrajiny panuje válečný stav. Proti naší zemi se vede skutečná válka. Musíme reagovat. Předáky rebelů dopadneme a postavíme před soud,“ sdělil včera Porošenko.

»Pomůže« Putin?

Strach z války, která děsí snad všechny Ukrajince, přiživil ve středu na tiskové konferenci předseda vlády Doněcké lidové republiky Denis Pušilin (33). V dramatickém prohlášení požádal Putina a »celý ruský národ« o pomoc. V regionu prý hrozí humanitární katastrofa obrovských rozměrů! Moskva zatím odpověděla chladným prohlášením prezidentova asistenta Jurije Ušakova: „Žádné prohlášení jsem neviděl, na stůl jsem nic nedostal.“

Velení ukrajinských pohraničníků oznámilo, že zprávy o stahování ruských vojsk od společných hranic se potvrzují. Početní stav ruských jednotek se v posledních dnech snížil zhruba na polovinu, oznámil velitel ukrajinských pohraničníků Mykola Lytvyn. Podle jeho informací je nyní u hranic rozmístěno 18.000 až 22.000 ruských vojáků.

Zastí Rusko plyn?

Do popředí se mezitím dostává plynový spor, který už přinejmenším pět let komplikuje vztahy Moskvy a Kyjeva. Šéf ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexej Miller oznámil, že příští týden se dosavadní ukrajinský dluh ve výši 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard korun) zvýší o 1,7 miliardy. V důsledku nesplacení květnových dodávek tak celková dlužná částka dosáhne výše 5,2 miliardy. Pokud alespoň část Kyjev neuhradí, hodlá Gazprom dodávky na Ukrajinu omezit od 3. června.

Příležitost k přímým jednáním mezi vůdci obou znesvářených zemí vytváří francouzský prezident François Hollande, který dnes pozval Porošenka na oslavy 70. výročí vylodění spojenců v Normandii. Akce se má zúčastnit i ruský prezident Vladimir Putin, pro kterého zároveň půjde o první setkání se západními vůdci od březnové ruské anexe Krymu.

versutus ( 1. června 2014 11:08 )

debil - automobil

123automobil ( 30. května 2014 13:15 )

versutus ( 30. května 2014 10:12 )

Tradiční "inteligentní" projev primitivního, tupého, rusofilního, bolševického debila.

andreslawicky ( 29. května 2014 20:55 )

Proč tady nepíše ten Ruský dement co nás tady poučoval jak bez Rusa budeme v zimě sedět u ohně kde je asi už ho nějaký Ukrajinec pověsil na strom ve Stromovce

andreslawicky ( 29. května 2014 20:54 )

Kdy zavře Rus ten kohout z plynem??Nikdy z čeho by ta zem mužiků a opilců zvaná matka Rus žila když jsou líní jako pr.a.sa.ta Jezdit a strašit s kulometem to těm mužikům jde ale to je tak asi vše .Putin může spočítat škody za devalvaci rublu a dál nás postrašit jak bude plyn jednou možná za 15 let prodávat Číně za cenu která nezaplatí ani náklady na těžbu a transport

Zobrazit celou diskusi