Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Po teplotních rekordech kroupy: Českem se ženou bouřky a průtrže mračen!

Tropické teploty vystřídaly bouřky, deště a místy i krupobití...
Tropické teploty vystřídaly bouřky, deště a místy i krupobití...  (Autor: Archiv Blesku, meteorpress.cz)
Autor: simao, ČTK - 
23. května 2014
20:03

Přes den na řadě míst Česka padaly teplotní rekordy, odpoledne a v podvečer se však počasí změnilo - a udeřily přívalové deště a bouřky. Opět rozvodnily řadu toků, krupobití zachytila i redaktorka Blesku.

Bouřka, která postupuje republikou, přidělala dnes odpoledne práci především středočeským hasičům. Přibylo jim výrazně výjezdů, proti normálnímu stavu se jejich počet více než zdvojnásobil.

Většinou hasiči odstraňují polámané stromy, zasahují u ucpané kanalizace nebo čerpají vodu ze zatopených sklepů a garáží, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Menší potíže se objevily i na železnici. "V současné době bouřka nejvíce řádí na Mělnicku a Kutnohorsku," uvedla mluvčí kolem 18:00.

Potíže se objevily i na železnici. Na trase Čerčany a Ledeč nad Sázavou byl v podvečer u obce Horka nad Sázavou na Kutnohorsku na necelou hodinu přerušen provoz kvůli podezření na podemletou trať. Její stav prověřovali technici.

Pásmo bouřek postihlo Ústecký, Jihočeský a Středočeský kraj a kolem 16:00 se dostaly do Prahy. Podle údajů z radarů na některých místech spadlo dvacet až třicet milimetrů srážek. Déšť zvedl hladinu Sázavy, která by se ve Ždáru n. S. mohla večer dostat na 3. povodňový stupeň... Bouřky by se však dále měly rozšiřovat zejména na Vysočinu a do východních Čech.

Video  Krupobití na dálnici D5 u Berouna  - Blesk - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Bouřky přitom vystřídaly tropy. Teplotní rekordy dnes padly na 39 stanicích v celé republice, které měří teplotu alespoň třicet let. Stalo se tak především na Moravě a ve Slezsku, ale maxima byla překonána rovněž ve východních, jižních a středních Čechách. Překonané rekordy pocházejí především z let 1979 a 2012. Ve středních Čechách naměřili meteorologové v Průhonicích 28,6°C, v Českých Budějovicích naměřili 29°C, nejtepleji bylo v Karviné, kde teploměr ukázal 30,1°C!

bum-bac-bum..... ( 23. května 2014 20:48 )

meteopress.cz,když už,ne meteorpress.cz

Zobrazit celou diskusi