Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vězněnému Krejčířovi odstavili majetek za miliony: Soud zabavení potvrdil!

Autor: ČTK - 
23. května 2014
11:30

Měl mraky peněz, nemovitostí, ale teď mu vše odstavili a navíc trčí v base. Jihoafrický nejvyšší soud v Pretorii definitivně rozhodl o obstavení majetku českého podnikatele Radovana Krejčíře. Případ se týká daňových podvodů a nedoplatků. Uprchlý Čech prý jihoafrickému státu dluží 334 milionů Kč.

Jihoafrický berní úřad (SARS) získal již loni v listopadu předběžný soudní příkaz k obstavení majetku, ve čtvrtek nejvyšší soud toto rozhodnutí potvrdil.  Soud nařídil převzetí správy nad Krejčířovými luxusními auty i nemovitostmi za miliony randů. Úřady mají rovněž povoleno zmrazit jeho účty i účty jeho rodiny a spolupracovníků. Nařízení se konkrétně týká Krejčíře, jeho manželky Kateřiny, syna Denise a 14 dalších obchodních partnerů.

Berní úřad ve své žádosti soudu tvrdil, že Krejčíř používal svou manželku a její firmu Groep Twee Beleggings k různým podvodům týkajícím se daně z přidané hodnoty i dalších daní. Na daních z příjmu fyzických osob tak Krejčíř osobně podle SARS dluží 114 milionů randů (220 milionů Kč), dalších 59 milionů randů (114 milionů randů) dluží právě společnost jeho manželky.

„Veškerá aktiva jsou nyní pod správou a dohledem kurátora,“ uvedl mluvčí berního úřadu Adrian Lackay. Vyšetřování daňových podvodů i nadále pokračuje. Jak mluvčí dodal, k obstavení majetku bylo přistoupeno kvůli tomu, že existuje reálné riziko, že by mohl zmizet. Absolutní hodnotu Krejčířova majetku prý zatím neznají. Podle jihoafrických médií vlastní český podnikatel například 32 automobilů, včetně vozů typu Porsche, a rovněž několik vodních skútrů a čtyřkolek.

andrea68 ( 24. května 2014 15:34 )

To by se mu u nás stát nemohlo, protože tady měl pořádné páky. Nikdy nezapomenu jak v přímém TV přenosu klidně Krejčíř odcházel po domovní prohlídce své vily v Černošicích s úsměvem na rtech a přítomný strážce zákona mu málem ještě mával jakoby na rozloučenou. JINAK ale: Majetek se neodstavuje, ale obstavuje. Je vidět, že Vaši redaktoři jsou čím dále "vzdělanější".

japos22 ( 23. května 2014 11:36 )

Jestli nemá něco bokem, tak už nemá ani na úplatky a je odepsanej, ani černoušci nepomáhají zadarmo

Zobrazit celou diskusi