Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Miliardář Kellner krotí rakovinu: Jeho firma testuje lék na rakovinu prostaty!

Autor: ida, simao - 
5. února 2015
11:31

Miliardář Kellner se nesoustředí zdaleka jen na bankovnictví a finanční služby, pojišťovnictví, telekomunikace či nemovitosti. Kellnerova firma totiž v Praze vyvíjí léky na tři druhy rakoviny – prostaty, vaječníků a plic. V případě léku na rakovinu prostaty postoupilo testování do třetí, finální fáze. Naděje nemocných pacientů tím vzrůstá.

 

Nový lék na rakovinu prostaty vyvíjí v biotechnologické firmě Sotia. Lék je již ve třetí a poslední testovací fázi. Předchozími fázemi zkoušení prošlo několik set nemocných mužů v různých stadiích rakoviny prostaty. V první fázi se testuje lék na jednotkách pacientů, ve druhé na stovkách, ve třetí přesahuje počet pacientů tisícovku.

Poslední testování by mělo ověřit účinnost a bezpečnost vakcíny, která se bude podávat jako doplněk chemoterapie. V Česku se doposud žádný lék do této fáze zkoušení nedostal. Naděje pro nemocné pacienty tím vzrostla.

Obtížná logistika

Testování se odehrává v laboratořích firmy Sotio v Praze-Holešovicích, upozorňuje MF Dnes. „Předklinický výzkum jsme začali zhruba před patnácti lety v Motole, a pokud všechny studie dopadnou dobře, stále nás od případného uvedení léku na trh dělí téměř čtyři roky,“ řekl listu vědecký šéf Sotio, imunolog Radek Špíšek.

Lék se zatím označuje zkratkou DCVAC/Pca. Léčivá vakcína se vyrábí z tzv. dendritických buněk, které jsou součástí imunitního systému člověka. Buňky se odebírají konkrétnímu pacientovi a vakcína se mu vyrábí přímo „na míru“. Lék v těle vyvolává imunitní reakci proti nádorovému bujení.

Co je při testu léku nejnáročnější? „Jednoznačně logistika celého procesu, která je velmi komplikovaná,“ řekl MF Dnes Špíšek. „Pro každého pacienta musíme připravit dendritické buňky z jeho vlastní krve. Je tedy potřeba zajistit, aby se odebraná krev pacienta kdekoli na světě dostala do cca 30 hodin do pražských laboratoří,“ objasňuje.

Kellner koupil další firmu

Posun ve vývoji léku však přináší i to, že miliardář Kellner projektu podle všeho věří a dodal potřebné prostředky. Firma PPF si navíc nově pořídila i podíl ve francouzské biotechnologické firmě Cytune Pharma SAS. Ta se zabývá výzkumem a vývojem nových léčebných postupů zaměřených na posílení imunitní reakce u nádorových a infekčních chorob.

„Zázemí PPF a Sotia jako strategických investorů představuje pro Cytune příležitost k transformaci a dalšímu rozvoji. Naším cílem je v následujících letech vyvinout nové imunomodulační látky a testovat je v klinických studiích,“ věří prezident a zakladatel Cytune Pharmy David Béchard.

„Doufáme, že budeme schopni dovést výsledky vývoje firmy Cytune do stadia klinického vývoje a na trh s cílem pomoci pacientům trpícím těmito zákeřnými chorobami,“ uvedl akcionář skupiny PPF Ladislav Bartoníček.

pettrr ( 28. března 2015 18:37 )

Existuje i přírodní terapie rakoviny, viz odkaz www.folaxan.com

zada ( 5. února 2015 13:10 )

jo a to foto už 20 let stejný, je taky na pováženou..... pokud existuje proč se za sebe stydí???? Ostatní miliardáři, vč. západních ....se za sebe nestydí.... a pokud jde o skromnost , tak v tu u něho nedoufán ani náhodou........

zada ( 5. února 2015 13:08 )

 M8m pocit, že si z nás slušných lidí někdo utahuje. Kellner je co??? Krrycí jméno, bílý kůň, černý kůň, nastrčená figura nebo jen výmysl???? A co se týká toho léku, tak už bych nevěřil, že to bude fungovat. To neznamená, že když ho testuje, že to zabere. Možná má zabrat jen to žeo otestoval Kellner" a takt obude jako dobrý..... Co se týká Kellnera nevěřím ani jemu a ani tomu co dělá, ani tomu že to je slušný člověk!!!!

rescarot ( 5. února 2015 12:49 )

Mám naprosto identický pocit.. Pan Kellner je podle mě pouze zástěrka a krycí jméno pro daleko vetší rybu z našeho dokonale vyloveného rybníka.. Že by se našim lovcům senzací a rozkroků rádoby "celebrit" nepodařilo ho aspoň jednou ročně vyfotit se mi zdá skoro nemožné. Dokonce bych si tipnul uvést skutečné iniciály skutečného majitele PPF : V.K. Není to tak dávno co se na nás šklebil z poštovních známek.

petr11 ( 5. února 2015 11:52 )

....nevím, proč mám stále takový dojem, že Kellner neexistuje

Zobrazit celou diskusi