Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ničivé povodně na Balkáně: Zasáhly 1,6 milionu lidí! Hrozí katastrofické epidemie

Autor: simao, ČTK - 
20. května 2014
14:17

Největší hrozbou pro Chorvatsko, Srbsko a Bosnu a Hercegovinu, kde ničivé povodně od minulého týdne postihly více než 1,6 milionu lidí, je nyní řeka Sáva. Vedle toho však hrozí i další problémy. V Bosně varují před epidemií tyfu, ve vodě plave mnoho mrtvých zvířat.

Teplé a slunečné počasí, které vystřídalo vytrvalé deště, umožnilo úřadům začít s úklidovými pracemi a dezinfekcí zaplavených území. Bosna varovala, že hrozí "katastrofické" epidemie žloutenky a tyfu, neboť voda je kontaminovaná tlejícími zdechlinami zvířat.

V Bosně se podle agentury ANSA ocitl milion lidí bez pitné vody, 100 tisíc domovů bylo zničeno, případně těžce poškozeno, škody hlásí i školy a nemocnice a vážně poničena je také dopravní infrastruktura. Ministr zahraničí Zlatko Lagumdžija dnes řekl, že rozsah škod je přirovnatelný jen k válečnému řádění z let 1992 až 1995. "Jediný rozdíl je, že je méně obětí," dodal. Kritická nadále zůstává situace na severovýchodě Bosny.

12tikilometrová hráz v Bělehradu

V sousedním Srbsku počínaje středou začíná třídenní smutek. Země hlásí přes 30 tisíc evakuovaných, celkově již záplavy na Balkáně zasáhly přes 1,6 milionu lidí. A zhruba pět desítek obětí.

Lítost nad vysokým počtem mrtvých vyslovila řada zemí, soustrastný telegram dnes poslal do Bělehradu a Sarajeva také český prezident Miloš Zeman. Se zvládáním povodní a jejich následků pomáhají na Balkáně mezinárodní týmy záchranářů, mimo jiné i Češi.

"Situace na vodních tocích se rychle mění. Především ze západní části Srbska přicházejí informace o sesuvech půdy a bahna," uvedl v dnešním tiskovém prohlášení českých hasičů Roman Hlinovský, kterého vyslala Praha do Bělehradu jako experta na zvládání mimořádných situací.

Srbové přitom s obavami hledí také na Dunaj, jehož hladina stále roste. V Bělehradu, kde se vlévá Sáva do Dunaje, vybudovali záchranáři a dobrovolníci asi dvanáctikilometrovou hráz z pytlů s pískem, která má srbskou metropoli před přívaly vody uchránit. Obzvláště napjatý je vývoj na Sávě v srbských městech Šabac a Sremska Mitrovica.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi