Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Povodně v Česku: Voda během noci opadla! Hladiny řek by měly klesat i nadále

Autor: ČTK - 
18. května 2014
11:21

Zdá se, že se příroda umoudřila. Hladiny řek, které dříve kulminovaly, začaly klesat už včera. K dnešnímu ránu se řeky vrátily takřka k normálnímu stavu v Moravskoslezském kraji a na Jesenicku, na Liberecku a Královéhradecku se drží maximálně první povodňový stupeň.

Hladiny řek v Libereckém a Královéhradeckém kraji, na nichž byl v sobotu večer a v noci po vytrvalém dešti vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, už klesly. Ráno byl na tocích v této oblasti vyhlášen maximálně první stupeň, tedy bdělost, a dnes by se voda zvedat neměla, sdělil vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Do normálního stavu se takřka vrátily vodní toky na Jesenicku a v Moravskoslezském kraji, které kulminovaly dříve a v sobotu už postupně klesaly. V Libereckém kraji je na prvním stupni Jizera v Železném Brodě. Tentýž stupeň platí také na čtyřech místech v Královéhradeckém kraji.

Od sobotní noci, kdy vodohospodáři vyhlásili třetí stupeň ohrožení na Labi ve Špindlerově Mlýně, přehradě Labská a stanici Vestřec, však hladina Labe a Stěnavy výrazně opadla. Vzhledem k tomu, že přestalo pršet, očekává se další její pokles.

V sobotu ještě platil první a v jednom případě i druhý stupeň u toků na Jesenicku, do dnešního rána však byl prakticky všude odvolán. První povodňový stupeň, tedy bdělost, platí už jen na Stříbrném potoce v Žulové, i zde však podle informací Českého hydrometeorologického ústavu jeho hladina pomalu klesá.

Všechny řeky jsou v normálním stavu v Moravskoslezském kraji. Ještě v sobotu večer se první stupeň povodňové aktivity, tedy stav bdělosti, držel například na Ostravici ve Frýdku-Místku nebo Odře v Bohumíně na Karvinsku, během noci ale voda opadla i tam. Vyplývá to z informací na internetových stránkách podniku Povodí Odry.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi