Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je čas vyrazit do lesů: Konečně rostou! Největší úroda hub bude za 14 dní

Takovou úrodu našel během procházky se psem hajný Jiří Švec z Mimoně.
Takovou úrodu našel během procházky se psem hajný Jiří Švec z Mimoně.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: kon - 
17. května 2014
12:29

Houbaři, vyražte do lesů! Konečně rostou! „Na nějakou tu smaženici už se houby dají najít,“ řekl Blesku mykolog Pavel Špinar.

Houbaři už mohou klidně vyrazit do okolních lesů bez obav z prázdného košíku. To dokazuje i fotka hříbků od hajného Jiřího Švece z Mimoně. „Tohle jsem našel během procházky se psem,“ prozradil houbař.

Nejčastěji teď najdete především jarní houby. „Především čirůvka májovka a také závojenka podtrnká. Ale rostou i hřiby. Třeba kovář a dubový. Předpokládám, že houbaři můžou najít i hřib borový,“ řekl mykolog Špinar.

Podle něj bude největší úroda asi za čtrnáct dní. „Bylo dost velké sucho, ale teď zapršelo. Třeba na východě Čech bude za dva týdny hodně hub,“ myslí si Špinar.

nyctereutes ( 17. května 2014 16:22 )

Mně rostou cca 100 metrů od hájovny, ale teď ne, jsme na tuhle dobu vysoko. Až tak za měsíc...

namoroman ( 17. května 2014 10:21 )

Hloupost jako zvon. Na obrázku jsou jen hřiby kováři a ta druhá se psem, s růžovkami, praváky a křemenáči není 100% aktuální v této době. Chtěl bych opravdu vidět, jak někdo dnes najde hřiba dubového!!!!! Neříkám, že to není možné, ale já jsem ho v tomto období ještě nenašel Májovky a další "plevel" jsou dnes slabou náhražkou a i ty kováři nejsou nic moc-musí se dlouho vařit, ale díky za ně a zpestření jídelníčku, když nic jiného neroste. Na kováře se vypravím, protože vím kde rostou!!!

Zobrazit celou diskusi