Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Čeští vědci vyřešili jednu ze záhad evoluce: Jak se hmyz naučil létat

Čeští vědci z Biologického centra AVČR v Č. Budějovicích učinili ve spolupráci s německými kolegy významný objev na základě této zkameněliny
Čeští vědci z Biologického centra AVČR v Č. Budějovicích učinili ve spolupráci s německými kolegy významný objev na základě této zkameněliny  (Autor: Foto pro Blesk – Biologické centrum AV ČR, Facebook Biologického centra AVČR)
Autor: hra - 
16. května 2014
13:45

S překvapivým objevem přišli jihočeští a němečtí vědci. Tvrdí, že rozluštili, jak se u hmyzu vyvinula křídla. Pomohla jim k tomu zkamenělina stará 309 miliónů let.

Česko-německý tým zkoumal nově 309 miliónů let starou zkamenělinu z Berounska, kterou našel amatérský sběratel v lomu Na Štici u Tlustice. Šlo o 10 cm velký hmyz podobný malé rybence, kterou známe z koupelen. Na rozdíl od rybenky ale splhal po stromech, ze kterých dokázal skákat a plachtit.

„Zjistili, že má po stranách těla jakési destičkové kluzáky. To potvrzuje hypotézu, že primitivní hmyz nejprve plachtil vzduchem za pomoci jednoduchých destičkových křidélek, ze kterých se postupně vyvinula skutečná křídla,“ uvedla Daniela Procházková z českobudějovického Biologického centra Akademie věd.

Spoluautorem objevu je entomolog Pavel Sroka. „Šlo o suchozemského živočicha, který zřejmě tvoří dosud chybějící vývojový článek mezi bezkřídlým a křídlatým hmyzem,“ řekl Sroka.

Carbotriplura kukalovae  – Tato zkoumaná fosilie patří k nejstarším a nejlépe zachovalým exemplářům na světě. Carbotriplura kukalovae – Tato zkoumaná fosilie patří k nejstarším a nejlépe zachovalým exemplářům na světě. | Foto pro Blesk – Biologické centrum AV ČR

djaba ( 17. května 2014 21:30 )

Tak to je něco úžasného ,jsem na vědce hrd .Prd , hrdý .

salto ( 16. května 2014 14:02 )

Týýý brďo to je bomba, voni jim narostly křídla. To by němej neřekl, i kdyby mu hubu trhali heverem

japos22 ( 16. května 2014 13:48 )

Taky mě napadlo, že jim narostla křídla

Zobrazit celou diskusi