Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Maria Mia! Archeologové tvrdí, že našli Kolumbovu ztracenou loď

Autor: shp - 
13. května 2014
17:56

Více než pět století poté, co loď Krištofa Kolumba ztroskotala v Karibiku, nalezli archeologové její vrak. Podle nich leží Santa Maria na dně moře u severního pobřeží Haiti.

Jedná se bez debat o jeden z nejvýznamnějších objevů podmořské archeologie všech dob. „Všechny důkazy z oblasti geografie, podvodní topografie a archeologie naznačují, že tento vrak je Kolumbova loď,“ řekl webu The Independent Barry Clifford, přední americký podvodní archeolog.

Clifford si velmi pochvaluje spolupráci s místními úřady. „Haitská vláda je extrémně nápomocná – a teď s nimi potřebujeme spolupracovat a provést podrobný archeologický výzkum vraku.“ Archeologův tým prohledává vrak, fotografuje ho, měří, ale jinak do něj nezasahuje.

První prozkoumávání vraku bylo započato již v roce 2003. Tehdy našli potápěči několik jeho částí. Než se ale na místo dostal Clifford se svým týmem, ukradli je zloději. Nyní si je archeolog svým nálezem jistý.

Loď Santa Maria byla postavena v 15. století ve Španělsku. V roce 1492 si Kolumbus loď najal a plavil se s ní a dalšími dvěma loděmi, Ninou a Pintou ze severu země přes Kanárské ostrovy na západ přes Atlantik, aby objevil novou západní cestu do Asie. Později s ní Kolumbus najel na mělčinu a posléze vrak opustil.

dochtorchocholousek ( 14. května 2014 04:04 )

"..loď KRIŠTOFA Kolumba....."? KrYstepane!

Zobrazit celou diskusi