Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Krejčíř mučil uneseného? Polil ho vařící vodou, tvrdí svědek v JAR

V Jihoafrické republice pokračuje soud s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem
V Jihoafrické republice pokračuje soud s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
12. května 2014
20:43

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř čelí před soudem v Jihoafrické republice závažnému obvinění, že nařídil únos člověka a že jej osobně trýznil, aby z něho vymohl informaci ohledně drog, které chtěl prodat. Vyplývá to podle jihoafrických serverů z dnešní výpovědí prvního svědka obžaloby Msimanga, který prý Krejčířovo nemilosrdné chování na vlastní oči viděl.

Obětí zločinu, ze kterého je Krejčíř obžalován, byl podle prokuratury bratr drogového kurýra, který údajně pro Krejčíře převážel 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč) a i s drogami zmizel. Český podnikatel prý muže pod přezdívkou Doktor chtěl přes jeho bratra vypátrat.

Chceš zemřít jako voják?

Dnešní svědek Msimango, který byl Krejčířovými společníky přizván, aby pomohl při pátrání, popsal, jak Krejčíř na uneseného tvrdě dotíral. Když muž popřel, že by věděl, kde jeho bratr je, polil ho Krejčíř vařící vodou. "Chceš zemřít jako voják? Tak dobře," řekl mu předtím podle serveru Times Live. Teprve pak se oběť uvolila promluvit s Doktorem přes mobilní telefon a vyzvat jej, aby drogy vrátil.

Krejčíř a pět dalších osob, které jsou spolu s ním obžalovány z únosu, mučení a pokusu o vraždu, předtím před jihoafrickým soudem prohlásili, že jsou nevinní. Proti Krejčířovi však bude patrně díky dnešní výpovědi rozšířeno obvinění o nezákonný obchod s drogami.

Na soud s Krejčířem přišla opět i manželka

Podle přítomných novinářů však Krejčíř působil při vstupu do soudní síně uvolněným dojmem, celou dobu si prý k Msimangově výpovědi dělal pečlivě poznámky. V řadách diváků údajně opět seděla Krejčířova manželka Kateřina.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, zatčen byl loni v listopadu a od té doby je ve vazbě. Čtyři jeho dosavadní žádosti o propuštění na kauci neuspěly. Koncem dubna byl navíc nově obžalován z podílu na loňské vraždě Zimbabwana Phumlaniho Ncubea, který pro něj prý pracoval jako vymahač dluhů.

Soud bude tento případ, v němž jsou obžalováni další tři lidé, projednávat odděleně. Jihoafrická média přitom Krejčíře spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů! Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale odsouzen nebyl. To českým soudem byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další kauzy ještě neskončily.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

itartas ( 13. května 2014 07:04 )

Mně by zajímalo jako první zda byl někdo potrestán za to, že jim před lety pláchnul přímo pod nosem nebo zda bere rentu jakoby se nechumelilo. Tady padají vlády, sledují se sekretářky a jeho nikdo nemonitorovala a ještě mu poskytl prostor aby zdrhl ze země.

moiaza ( 13. května 2014 00:10 )

 Normální typický český člověk.

rumovapalice ( 12. května 2014 22:49 )

Radek je pěknej grázl

Zobrazit celou diskusi