Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zoufalí rodiče prosí nálezce: Vraťte Nikolce řečový procesor! Bez něj neslyší!

Autor: uá - 
11. května 2014
19:09

Zoufalá je rodina hluché Nikolky Bacherové (2,5) z Loun. Dívenka v sobotu ztratila řečový procesor Cochleara, díky kterému slyšela. Rodina prosí nálezce, aby drahý přístroj vrátil.

„Šly jsme spolu ulicí Kosmonautů na autobus a pak jsme jely vlakem. To, že nemá řečový procesor, jsem zjistila až ve Slavětíně. Hledali jsme všude, zatím ale marně,“ řekla dívčina babička Jiřina Hrazdírová (59).

Nikolka, která díky Cochlearu slyšela, začínala rozumět a říkat první slova, teď znovu ohluchla. Pro rodinu je jeho ztráta o to horší, že na nový má nárok až za 10 let. Jeho pořizovací cena je přitom téměř půl milionu, čtvrtinu si musí hradit sami.

„Obrátili jsme se i na městskou policii, dali jsme výzvu na Facebook. Prosíme nálezce, aby procesor vrátil. Není mu k ničemu, a Nikolce tím velmi pomůže,“ prosí zničení rodiče Pavla Hrazdírová (25) a Petr Bacher (26).

jeanie_cz ( 13. března 2015 22:59 )

Pozor na záměnu slova naslouchátko s řečovým procesorem! Sluchadla, naslouchátka jsou úplně jiné přístroje, které pracují jinak než přístroj kochleárního implantátu, který se skládá ze dvou částí - vnitřní (interní část - samotný kochleární implantát v hlavě za uchem) a vnější implantát (mikrofon, řečový procesor a cívka, která je přichycena magnetem k implantátu se připojuje k poslechu). Viz zdroj: http://suki.cz/index.php?clanek=2 Kochleární implantát pracuje na jiném principu než sluchadla a různé naslouchací přístroje, ty hlavně zesilují poslední zbytky sluchu u člověka se sluchovým postižením. Rodina mohla být pojištěná proti ztrátě KI u ČP a rovněž mohli KI na oušku dítěte zaopatřit speciálním klipem proti vypadávání.

blooroses ( 12. května 2014 14:51 )

Ještě bych dodal, že například v Americe se cena pohybuje od 45 000,- do 125 000,- dolarů. Tudíž u nás je to dost levné.

blooroses ( 12. května 2014 14:47 )

Externí část: jeden nebo více mikrofonů, které snímají zvuk z okolního prostředí řečový procesor, který selektivně filtruje zvuk a upřednostňuje zvukově řeč , rozděluje zvuk do kanálů a vysílá elektrické zvukové signály přes tenký kabel k vysílači, vysílač je cívka upevněna magnetem umístěným za vnější ucho , přenáší zpracované zvukové signály přes kůži do vnitřního zařízení podle elektromagnetické indukce. Vnitřní část: Vnitřní část kochleárního implantátu je přijímač a stimulátor zajištěný v kosti pod kůží, který převádí signály na elektrické impulsy, a posílá je přes vnitřní kabel k elektrodám. Jde o až do 22 elektrody přenášejících impulsy do hlemýždě , který pošle impulsy nervům v scala tympani a pak přímo do mozku prostřednictvím sluchového nervového systému. K dispozici jsou 4 výrobci pro kochleární implantáty, a každý z nich vytváří jiný implantát s různým počtem elektrod. Počet kanálů není hlavním faktorem pro výběr výrobce, důležitý je i způsob zpracování signálu na algoritmus. Takže těch součástek je trochu víc než pár a některé z nich jsou skutečně jedinečné. Do ceny se započítává vyšetření, operace, implantát s příslušenstvím a rehabilitace.

jaromir123 ( 12. května 2014 13:40 )

Že je to extrémě předražené je snad jasné každému jenom ZP ne. V tom zařízení je pár součástek v hodnotě max. několika tisíc. Přístroj se dolaďuje pro konkrétního člověka ale i to nemůže být tak drahé. Je to příklad zdravotnických tunelů, kterých je u nás dost.

blooroses ( 12. května 2014 11:25 )

Není to sériová výroba. I vnější část je individuální, použitelná pouze pro konkrétního člověka.

Zobrazit celou diskusi