Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vraždícímu policistovi Miloši Babykovi (35) hrozí 20 let vězení: Pětkrát zabodl nůž manželce do těla!

Autor: zb, lvi - 
12. května 2014
09:22

Pětkrát zabodl nůž své manželce do těla. Ta zemřela v nemocnici. Bývalý policista Miloš Babyka (35) se pak 8 dní skrýval v lese, než ho zatkli příslušníci GIBS. Za vraždu mu teď u Krajského soudu v Plzni hrozí až dvacet vězení.

Tragédie se odehrála loni v září v panelákovém domě na největším plzeňském sídlišti Lochotín. Babyka si tady podle obžaloby počíhal na chodbě v mezipatře na svou ženu Inu. „Když vyšla z bytu, chytil ji za vlasy a nejméně pětkrát jí zabodl lovecký nůž do břicha, krku a hrudníku, kde se nachází důležité orgány, čímž jí způsobil vícečetné bodné a řezné rány a také poškodil i druhý hrudní obratel,“ tvrdí státní zástupce Martin Rykl.

Ženu pak v tratolišti krve našli sousedé. Záchranáři ji převezli do nemocnice, kde ale zhruba za dvě hodiny zemřela. „A to v důsledku vnitřního krvácení, které způsobilo přetětí ledvinové tepny,“ dodal Rykl. Babyka na ženu zaútočil v době, kdy se už o rodinu zajímala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) kvůli údajnému domácímu násilí a Babyka byl vykázaný z bytu.

"Byl jsem manželce nevěrný. Neklapalo nám to a já byl kvůli domácímu násilí vykázán z bytu. Ten den jsem si připravil odvar z tisu. Vypil jsem ho a chtěl jsem jít skonat na chodbu, aby mě tam manželka viděla mrtvého," uvedl Babyku v úvodu své řeči.

Podle něj jeho ukrajinská manželka posléze dvakrát vyšla z bytu pro poštu. "Nejdříve jsem se ji snažil vyhnout a schoval jsem se v mezipatře, respektive o patro výš. Pak mne manželka uviděla a začala křičet. Pak jsme se přetlačovali a soused se nás snažil oddělit. Sáhl jsem proto do tašky, kde jsem nosil nůž, napřáhl jsem jím nad ní, aby ho viděl. Soused raději utekl a běžel pro policii," pokračoval ve své řeči obžalovaný.

Co bylo potom, Babyka údajně neví. "Vzpomínám si, že jsem viděl krvavé rány na jejím břiše. Nebyl to úmysl, vlastně nehoda," ukončil první kolo své výpovědi Babyka.

Skrýval se osm dní

Po vraždě manželky se Babyka osm dní skrýval v lese v Záluží u Plzně. Úkryt měl v průchodu pod železniční tratí z Plzně do Prahy. Zajímavé bylo, že těsně kolem skrýše vede cyklistická stezka, kudy projedou desítky cyklistů denně. Vchod do úkrytu zakrývalo na obou stranách křoví. Uvnitř měl Babyka dvě deky na spaní. Kromě pití, tady měl i kartáč, tekuté mýdlo, máslo, ovoce a láhev vodky, která byla z poloviny prázdná. Na zemi měl pak roztrhané papírové krabice, na kterých spal.

Při zatýkání se bránil

Babyka znal dobře metody policejního pátrání a v lese u Zábělé si byl naprosto jistý. Vůbec nepředpokládal, že by ho tady mohli najít. Vyjel si dokonce i na kole. A to se mu stalo osudným. Stopaři ze speciálního oddílu GIBS našli nejdříve jeho úkryt, ke kterému vedla vyšlapaná cestička. Pak už jen čekali. Babyka jim vjel přímo do pasti. Když se vracel na kole zpátky do úkrytu, tak ho v blízkosti hájovny na lesní cestě zatkli příslušníci GIBS a členové zásahové jednotky policie. „I když byl hodně překvapený, aktivně se bránil. Kladl značný odpor a nechtěl se vzdát. U sebe měl nůž,“ řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová. „Chytli ho těsně vedle hájovny. Hned na něj skočili. Skopli ho z kola a strhli ho na zem na okraj lesní cesty. Slyšel jsem jak křičí, aby mu rychle sundali boty. To asi proto, aby jim neutekl. Bez bot se špatně utíká. Pak ho nacpali do auta a odjeli,“ popsal zatčení Babyky svědek, který ale z obavy o své bezpečí odmítl říci své jméno.

Ještě větší krveprolití?

Tragédie kolem vraždícího policisty Babyky (35) mohla skončit velikým krveprolitím. Místo nože mohl totiž svou manželku zastřelit a na útěku pak své kolegy v lese lovit jako divokou zvěř. Vlastnil totiž dvě pušky, jednu se zaměřovačem, a pistoli. O zbraně ale přišel, protože mu propadl zbrojní průkaz. Dvě pušky a pistole tak skončily v policejní úschovně.

Policisté lovná zvěř

„S touhle výbavou mohl být v lese u Plzně hodně nebezpečný. Než by ho kluci zneškodnili, mohl jich pár dostat. Takhle jeho zatčení proběhlo přeci jen bez ztrát,“ řekl Blesku policista, který si přál zůstat v anonymitě. Babyka tak mohl z úkrytu v lese lovit policisty a příslušníky GIBS, kteří se ho snažili dopadnout, jako divokou zvěř.

Skončil v nemocnici

Babyku po zatčení v lese v Záluží u Plzně odvezli k výslechu na policejní služebnu. Tady odmítl vypovídat. Sdělili mu obvinění z vraždy a pak ho převezli k ošetření do nemocnice, kde strávil zbytek noci na pozorování. Při transportu do špitálu ho hlídali po zuby ozbrojení strážci.

Chtěl se několikrát zabít?

Když pak soud rozhodoval o jeho vazbě, mluvil Babyka o tom, že manželku nechtěl zabít, ale byl to naopak on, kdo chtěl zemřít. „Ještě před tím, než na ni zaútočil, tak si prý uvařil lektvar z tisu, vypil ho, ale nic se mu nestalo,“ uvedla soudkyně Marcela Dortová. Babyka u soudu neprojevil lítost nad svým hrůzným činem. „Že by se třeba omluvil za to, co udělal, tak to ne. Nic takového neřekl,“ řekla Dortová s tím, že ale v soudní síni Babyka plakal. „Nevím ale jestli brečel kvůli tomu, co udělal nebo sám nad sebou. Motiv činu neřekl. Zdůrazňoval ale, že má velice kladný vztah ke své dceři,“ uvedla Dortová. Letos v lednu se Babyka pokusil ve vazbě v borské věznici v Plzni otrávit léky. Skončil v plzeňské Fakultní nemocnici na JIP a otravu přežil. Vězeňská služba ho pak převezla do vězeňské nemocnice v Praze na Pankráci. V únoru se pak vrátil zpět do borské věznice v Plzni.

Přišel o všechny výsluhy

Krátce po dopadení, vyhodili Babyku od policie. „Jeho nadřízený mu dal výpověď ze služebního poměru, a to s okamžitou platností,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan. Babyka tak u cizinecké policie na hodinu skončil a přišel také o všechny policejní výsluhy.

 

sores ( 12. května 2014 12:56 )

Ať je ten dobytek přešťastný že žije v rozvojovém Česku kde jsou nejmírnější tresty na světě. Ve vyspělém státě by zcela jistě dostal doživotí. On teď může lhát jak chce a dělat ze sebe oběť když se zavražděná nemůže bránit,že.

Zobrazit celou diskusi