Samková považuje zveřejnění takových informací nedlouho před volbami za útok na svou osobu a snahu zdiskreditovat ji i celé hnutí. Dodala také, že zájem na tom by mohly mít "konkurenční strany". Jmenovala výhradně ČSSD a ANO. Do čela kandidátky Úsvitu se postaví volební dvojka Roman Škrabánek.

Podle Samkové se kauza objevuje dva týdny před evropskými volbami, kdy už není možné se očistit a někoho usvědčit. "Za tuto dobu se lze kandidátů pouze zastávat, nebo je zatracovat. Je tedy zcela zřejmé, že je přesné načasování kvůli mediálnímu nátlaku, abych byla z kandidátky Úsvitu odstraněna, diskreditována a Úsvit byl poškozen ve volbách," řekla Samková.

Podle ní "je evidentní", že na diskreditaci Úsvitu zájem "konkurenční strany". "Oba tyto subjekty mají důvod k realizaci všech dosažitelných kroků vedoucích k zásadnímu oslabení Úsvit," uvedla Samková. Radiožurnál před pár dny odvysílal, že advokátka podle dokumentů oklamala Českou spořitelnu a skrytě pomohla oddlužit firmu z významného energetického holdingu. Koupila prý od banky dluh podniku, jejíhož majitele ve skutečnosti zastupovala.

Podle Radiožurnálu právnička předstírala, že chce pro sebe získat od banky pohledávku z nesplaceného úvěru, peníze ale údajně dostala právě od energetického holdingu, který tento úvěr splácet nechtěl. Spořitelna tak netušila, že pohledávku prodává dlužníkovi.

Samkovou v čele kandidátky nahradí sedmačtyřicetiletý podnikatel Škrabánek. Ten je prezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. Podle Úsvitu se problematikou EU a evropskou legislativou v oblasti cestovního ruchu zabývá už léta. Škrabánek nikdy nebyl členem politické strany, označuje se za eurorealistu. Rychlé přijetí eura ale odmítá!