Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smějící se Putin: Na Rudém náměstí ukazuje svou sílu!

Autor: shp, ČTK - 
9. května 2014
09:57

Jedenáct tisíc vojáků, 150 bojových vozidel a 70 letadel a vrtulníků. Tak to vypadalo dnes na moskevském Rudém náměstí, kde si Rusko připomnělo 69. výročí druhé světové války. Pompézní přehlídka ale nebyla jen oslavou, ale zároveň posloužila jako demonstrace obrovské síly země Vladimira Putina, který se během oslav celou dobu bohulibě usmíval.

Rusko si dopoledne velkou vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě připomnělo 69. výročí konce druhé světové války. Vzhledem k ukrajinské krizi je přehlídka, jíž se zúčastnilo na 11.000 vojáků, vnímána mimo jiné jako demonstrace síly Ruska.

Ruský prezident Vladimir Putin se v projevu na Rudém náměstí o situaci na Ukrajině nezmínil a zaměřil se na historický význam vítězství nad nacismem. „Devátý květen je a zůstane naším nejdůležitějším svátkem,“ prohlásil Putin v projevu, který stejně jako celou přehlídku ruská televize vysílala v přímém přenosu. Prezident poděkoval válečným veteránům a zdůraznil, že "železná vůle sovětského lidu zachránila Evropu před otroctvím".

Na přehlídce ruská armáda představila více než 150 vojenských vozidel i mezikontinentální rakety, které mohou nést jaderné hlavice. Nad náměstím přelétlo asi 70 bojových letadel a vrtulníků. Podobné přehlídky se dnes konají i v dalších městech, mimo jiné v Sevastopolu a v Kerči na Krymu, který Rusko nedávno navzdory mezinárodním protestům anektovalo.

Den vítězství se slaví u příležitosti kapitulace německých vojsk, která byla podepsána v Berlíně 8. května 1945 pozdě večer, tedy po půlnoci 9. května moskevského času.

czrus ( 10. května 2014 16:08 )

TADI JE SPRAVY prez 30 minut ! http://lifenews.ru/watch-live VESTI RU http://www.vesti.ru/videos?vid=onair

czrus ( 10. května 2014 14:55 )

TADI JE Russka novejsi zbran PLAZMA zbran ! to sou te ohneny koule ve vzduchu mozno nehdo videl na nebu ! zikate memozemstjane ale nejsou ! to je likvidator vseho co je a co leti ve vzduchu ! http://www.youtube.com/watch?v=oPsmN6dx9uM

e.44 ( 10. května 2014 12:26 )

Skutečně si myslíš že tu nikdo nepoznal že czrus šíří placenou propagandu? Proč si asi tak myslíš že se tu s ním až na pár tupounů nikdo nebaví?

czrus ( 10. května 2014 11:14 )

NE NEPLATI ! ja vidim ze mojim znamem USA + EU LZE a to dela v celem svete ! byl sem prekvapen co vam davaji do talira sami KECI ! tak vam davam to co se deje na Ukraine ! ale vy musite mne ne verit ja to ne tlacim , inom chcem aby ste vedeli , a sami delali obrazek co to je USA a EU , s vsich penez co platite do NATO zabije NATO vobicajni lidi v inych statech ! civilni ! inom protoze ne posluchaji fasistu a nechteji takovu vladu co zabijala eich rodice ve VALCE S FASISTAMA !

turan ( 10. května 2014 06:58 )

czrus-eštebáčik Putin ti platí za písanie Českými korunami,alebo Rublami?Sa čudujem Čechom že nerozoznajú plateného diskutéra od normálnych píšucích!Platený diskutér zahlcuje svojimi "informáciami"dennodenne vybraté servery,na obyčajné články sa nevyjadruje!

Zobrazit celou diskusi