Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ministr Chovanec: Chci vysvětlení, za co rozvědka nakupovala nemovitosti!

Milan Chovanec si posvítil na zahraniční rozvědku.
Milan Chovanec si posvítil na zahraniční rozvědku.  (Autor: Blesk)
Autor: ČTK, shp - 
9. května 2014
08:13

Měli co vysvětlovat! Ministr vnitra Milan Chovanec si vyžádal vysvětlení od šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace a jeho zástupce ohledně situace v zahraniční rozvědce. Jde o způsob, jakým rozvědka nakupovala nemovitosti, a také o únik informací, který ohrozil práci rozvědky, napsala MF Dnes.

Zahraniční rozvědka podle deníku v Česku investuje do nemovitostí, které využívá ke konspiračním schůzkám a ubytování agentů. Pochybnosti jsou u investic do čtyř budov, které státní pokladnu v minulých pěti letech stály sto milionů korun. Podle mluvčího ministerstva vnitra Pavla Nováka je ale nakládání s majetkem v souladu s platnou legislativou.

Jeden z objektů byl například vybudován v těsné blízkosti jiné budovy ministerstva vnitra a pro schůzky s agenty se tedy nehodí, píše MfD. Další objekt byl údajně koupen a opraven za peníze státu a záhy prodán jako nepotřebný. Na další pochybení upozornily podle deníku dva anonymní dopisy, které v letech 2011 a 2012 obdržel ředitel zahraniční rozvědky Ivo Schwarz. Právě s ním a jeho zástupcem Miroslavem Tomanem se Chovanec v úterý sešel.

Podle anonymu pracovníci úřadu pro zahraniční styky spolupracovali se dvěma soukromými bezpečnostními agenturami z Ostravy a Prahy. Při tom unikly informace, které agenturám umožnily odhalit jednu z budov rozvědky využívanou ke konspiračním schůzkám. Rozvědka se proto musela nemovitosti zbavit, čímž prý utrpěla další ekonomickou ztrátu, napsala MfD.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi