Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slováci mají z české vlajky rohožku: Žádné umění, ale debilita, říká Gazdík

Autor: Jan Exner, Vera Renovica - 
6. května 2014
05:00

Česká vlajka jako rohožka. Takovou nelichotivou roli našemu státnímu symbolu přiřadil »umělec« na slovenské výstavě. Vyvolal tím diplomatickou roztržku! A Blesk se zeptal, co si o tomhle kousku myslí naši politici. Reagovali ostře. Servítky si nebral především Petr Gazdík (TOP 09).

Výstava »Privátny nacionalizmus« se konala v košické Kunsthalle do konce dubna. U vstupu ležela na zemi česká státní vlajka, návštěvník si o ni mohl otřít své boty. Dokonce k tomu byl vyzýván! Upozornil na to časopis Reflex.
Autor tak prý chtěl prezentovat svůj názor, že při dělení Československa Češi vlajku ukradli.

Naštvalo to nejen české krajany, žijící na Slovensku, ale také ambasadorku Livii Klausovou (70). „Česká velvyslankyně už využila diplomatické cesty, aby dala najevo, že takovéto využití české vlajky je nevhodné,“ řekl Blesku David Frous z ministerstva zahraničních věcí. Zatím bez odezvy.

Čeští politici, vadí vám to?

Petr Gazdík (39, TOP 09 + STAN), místopředseda Sněmovny

„Mně to gesto jako skautovi a hrdému Moravanovi vadí. Považuji to za hloupý počin, zvláště od našich sousedů na Slovensku. Ti pořadatelé výstavy si měli položit otázku, jak by asi bylo jim, kdyby se někde jinde ve světě šlapalo po jejich vlajce. Takový počin není umění, je to debilita.“

Vojtěch Filip (59, KSČM), místopředseda Sněmovny

„Já to považuji za věc nevkusnou, která nemá omluvu. Člověk, který tohle naplánoval je vulgární hlupák a jestli tohle považuje za umění, tak já to považuji za hraničící s trestnou činností. Je to stejné, jako kdybych já si vzal jeho rodný list, a šel s ním na záchod. Takovéhle zacházení se státními symboly do 21. století nepatří.“

Tomio Okamura (41, Úsvit), poslanec

„Velice mi to vadí. Absolutně si nedovedu představit situaci, že by totéž tolerovali Maďaři či Slováci z naší strany. Vyletěli by z kůže. Kdežto naši představitelé se věnují jiným věcem, zatímco se doslova pošlapává naše vlajka, naše symboly. Pak jsme pro legraci.“

Názor právníka: Autor by měl být potrestán

Kdyby se podobná událost stala v Česku, mohl by mít autor na krku trestný čin výtržnictví, případně by to mohl být trestný čin hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Česko se podle pražského právníka Jana Černého může bránit diplomatickou cestou. „Slovensko má velmi podobný trestní zákoník, jako máme my, takže kdyby to oznámil někdo přímo na místě, pachatel by byl potrestán,“ dodal Černý.

kacota ( 8. května 2014 11:10 )

A ešte vám chcem povedať, že ma budete všetci tu počúvať!! A každú polnoc mi sem predložíte žiacke knižky!!! Ja, len ja som tu vaša vedúci, vy neandertálci z Čiech.

123automobil ( 8. května 2014 09:53 )

123automobil ( 8. května 2014 09:53 )

123automobil ( 8. května 2014 09:51 )

jeromeklapka ( 7. května 2014 11:05 )

Pre Gezu,čo si veľa pamätá:Po 2.sv.vojne mala slov.koruna asi 1Ox väčšiu kúpnu silu ako česká protektorátna,ale po reforme meny bol kurz stanovený 1:1 čím SK prišlo o miliardy korún.Túto stratu malo vynahradiť budovanie industrializácie SK.Bola to však malá kompenzácia a budoval sa tam väčšinou priemysel slúžiaci ako lacný subdodávateľ polotovarov čes. podnikom.Nehovoriac o tom, že sa budoval "špinavý" priemysel.Po feder.to bolo ešte horšie Ceny slov.polotovarov a dreva dod.do Česka rčovala centrálna Praha hlboko pod úrovňou sv. cien.Rozpočtová politika - daňový systém zohľadňoval sídlo podniku a preto miliardy z odvodov zo zisku za slov. časti podnikov končili v Prahe a preto môžete mať pocit,že keď sa prerodeľovalo išlo to od vás...atď...Po rozdelení bol majetok značne podhodnotený - 630 miliárd korún,delil sa 2:1,majetok armády,ktorý bol sústrednený hl. v Česku,zostal tam,opotrebovaná technika mierila na SK...oba štáty potvrdili,že spoločné symboly nebudú v budúcnosti používať...všetky "športy" sa automaticky dostali do A-skupiny,Slováci si všetko museli vybojovať...A to že "nárek"Slovákov bol asi oprávnený svedčí aj to,že sme sa dnes dostali na úroveň ČEska z r. rozdelenia a vy naopak,to skô svedčí o tom,že do vás už nikto neleje peniaze...Geza pamätník si možno "zvonku"

Zobrazit celou diskusi