Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češka popsala život v Sýrii: Zvykla jsem si na to, že každý den můžu umřít

Autor: tp - 
4. května 2014
11:40

Situace v Sýrii se za poslední roky jen zhoršuje, chybí základní potraviny, léky i voda, pokud však něco z toho je, ceny jsou neúnosné. Armáda a opozice nesutále útočí na různé cíle a pocit bezpečí se už dávno vytratil z paměti všech lidí žijících v této zemi. Smrt, utrpení a krev... to je každodenní realita. Mirka, Češka zde žijící, situaci popisuje z vlastního pohledu!

„Právě když píši, dopadla vedle domu raketa. Nemohu ani psát, jak se mi třesou ruce. Jenom ať přežijeme,“ napsala Češka serveru novinky.cz. Halab je neustále cílem útoků, ve dne i v noci. „Celou noc je to hrůza, hrůza. I přes den pořád něco létá,“ uvedla.

Její rodina žije na území armády, podle ní je to ale stejné ve všech čtvrtích bez ohledu na to, kdo ji kontroluje. „Státní vojáci shazují barelové bomby, ti druzí zase v odvetě plynové bomby s výbušninami,“ popsala situaci.

Smrt na každém kroku, utrpení a sílící nejistota

„Bydlím blízko univerzity a zažila jsem, jak na ni omylem shodili dvě bomby. Dcera tam zrovna měla zkoušku. Náš byt to přežil, ale dcera už nevychází z domu. Byla to hrůza. Manžel šel pomáhat těm, kdo přežili. Ani potom nechtěl mluvit o tom, co viděl. Lidské maso leželo na zemi ještě na druhý den. I boty s chodidlem jsme viděli“. Strádání a všudypřítomná smrt. Nenávistné boje mají na svědomí statisíce mrtvých a čísla se zvětšují každým dnem. Dokonce i úřady a svět už jen odhadují, nikoli počítají mrtvé.

Jejich byt nemá skla v oknech ani záclony. „Vletěly tam kusy železa, ta teplota spálila záclony,“ vylíčila. A to se opakuje neustále, tlakové vlny a střepiny ničí všechno v okolí, všichni se bojí vycházet.

Lidé jsou bez prostředků, potravin a vody, potýkají se s nemocemi, smrtí, rezignací. „Každý si zvykl na to, že každým dnem může zemřít. Ani ve sklepě to není jisté, může vás to zasypat. Nijak to nemůžeme ovlivnit. Plno příbuzných tady ve městě je mrtvých, ale co můžeme dělat? Někteří zemřeli právě po shození barelů, i dvě malé holčičky. Je mi to všechno líto, ale co mám dělat?“ poznamenala Mirka J.

Co na to Česká republika?

České úřady se podle Davida Frouse z tiskového oddělení ministerstva zahraničních věcí snaží českým občanům, kteří se na něj obrátí, maximálně pomoci. „Náš zastupitelský úřad ví o desítkách našich občanů, kteří tam jsou. Těm, kteří potřebují pomoc a obrací se na něj, se pochopitelně v rámci možností, které jsou dány situací v Sýrii, snaží pomoci,“ řekl Novinkám. I přesto je ale tento proces velice těžký a zdlouhavý.

zabibol ( 5. května 2014 08:43 )

Sýrie-oběť ruského imperialistického fašismu. Rusko podporuje tyrana Asada a pomáhá mu ve vraždění a likvidaci civilního obyvatelstva.

ninka64 ( 5. května 2014 00:38 )

https://www.youtube.com/watch?v=m0VO__QTTJo

ninka64 ( 5. května 2014 00:37 )

Proboha nelži, celé to je v režii USA. Amerika toto svinstvo dělá po celém světě!!!!...https://www.youtube.com/watch?v=m0VO__QTTJo

ninka64 ( 5. května 2014 00:35 )

Sýrie je také oběť rozeštvávací politiky USA, kterou Amerika šíří po celém světě. ........https://www.youtube.com/watch?v=m0VO__QTTJo

ornellatlustoprdka ( 4. května 2014 17:38 )

Vyřešen?? Jediné "řešení", které USA navrhovali v RB OSB bylo staré známé "vyhlášení bezletové zony%2ohli teroristům v boji se syrskou armádou. Naštěstí Rusko tuto rezoluci zablokovalo, protože každý, kdo si vzpomíná na Libyi ví, jak by to dopadlo (NATO bombardovalo vše co se pohne, včetně nemocnic!). A diplomatické řešení (Konferenci o Sýrii) bojkotovali sami teroristé, ne vláda v Damašku. Spíše Vám doporučuji zajímat se o to, pro USA a spol. "jde" o Sýrii. Zjistíte, že jde o plyn z Kataru a SA, který se nemá jak bez Sýrie pohodlně dostat do Evropy.

Zobrazit celou diskusi