Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uhraďte dlužnou částku! Českem se šíří podvodný email

Mailem se šíří zpráva vyzývající k zaplacení dluhu
Mailem se šíří zpráva vyzývající k zaplacení dluhu  (Autor: shutterstock.com)
Autor: ČTK, ljš - 
28. dubna 2014
13:09

E-mailovými schránkami v České republice se aktuálně šíří spam s podezřelou přílohou. Text zprávy je psán v češtině s chybami. Má budit zdání dopisu, v němž banka vyzývá klienta k uhrazení dlužné částky.

Zpráva, která na první pohled vypadá jako upozornění banky klientovi na dlužnou částku, obsahuje falešné e-mailové adresy a telefony, které mají vypadat jako kontakty na finanční instituci.

Příloha obsahuje přílohu ve formátu .zip, která má obsahovat smlouvu a platební údaje. Ve skutečnosti je v ní soubor s koncovkou .exe, který by neměl podle odborníků být v žádném případě otevírán. Antivirové programy při testu hlásily, že soubor neobsahuje žádnou hrozbu, uvedl server Lupa.cz. Někteří lidé, kteří spam obdrželi, o něm diskutují na Twitteru.

1979239:full:true:true

illis ( 28. dubna 2014 20:01 )

Tyhle e-maily chodí z různých adres, dnes jsem také jeden dostala do zaměstnání, nechápu, kde se k mé adrese dostali . Obrátila jsem se na firmu, jejichž doména k tomuto podvodu byla zneužita. Potvrdili mi, že se jedná o zneužití a podnikli potřebné kroky . Oddechla jsem si, na druhou stranu, dluhy žádné nemám a nikdy jsem neměla. Šmejdi, hlavně, aby jim nikdo nenaletěl .

milan1959 ( 28. dubna 2014 18:27 )

Lidská blbost je nekonečná

alenam ( 28. dubna 2014 16:36 )

Tak něco takovýho se ke mě vůbec nedostane. Buď to zlikviduje antivir nebo to končí automaticky ve spamech.

nyctereutes ( 28. dubna 2014 14:00 )

Dneska mi přišel do služebního mailu a antivir hned hlásil, že je to kekeš. Šlo to do koše...

marie60 ( 28. dubna 2014 13:53 )

 Já všechny mejly které se týkají prachů, okamžitě mažu.Příchází mi každý den. Je zajímavé, že si toho dotyčného bloknu a objeví se mi ten samý mejl ale z jiné adresy.

Zobrazit celou diskusi