Je to svátost: Remoska je tu pro kuchařky již více jak půl století!
Jako svátost opatruje Irena Kaloušová (73) z Břas na Rokycansku starou remosku. Dostala ji ke svatbě před více než padesáti lety. Dodnes na ni nedá dopustit.
Irena se vdávala v roce 1963 a remoska jí nadchla. „Přes pět let musela ležet někde ve skladu, protože na krabici byl uveden jako výrobce podnik ve Zdicích. Tam se s jejich výrobou začalo a dělaly se tam do roku 1957,“ vzpomíná Kaloušová.
Byla zvědavá, co novinka umí, a hned první den po svatbě v ní upekla makové buchty. „Byly vynikající, křehoučké, jen se rozplývaly na jazyku,“ říká Kaloušová. A nadšení z remosky jí už neopustilo.
Velikou službu udělala remoska během 9 let, kdy se Kaloušová dělila v bytovce s tchýní o kuchyni. „Já jsem vařila pro manžela a pak i malého v remosce a tchyně si kuchtila na sporáku a v troubě to svoje,“ směje se Kaloušová.
A vaření v remosce jí zůstalo, i když se pak přestěhovali do rodinného domku a vydrželo do teď. „Pochutnávali jsme si na kraličím a kuřecím mase, dělala jsem tam zapékané brambory a těstoviny. Ze všeho nejvíc nám ale chutnaly kotlety se zeleninou. A ty si v remosce dělám i dnes,“ dodává Kaloušová.
Podívejte se, jak v remosce vaří slavní:
Je fakt že vydržela léta a je fakt, že buchty z ní jsou lepší než z trouby. Mě vydržela skoro třicet let asi právě díky tomu, že jsem v ní pekla jenom ty buchty, všechno jiné je lepší z trouby nebo vařiče, tak jak to má být. Když jsem jí pučila dceři která rekonstruovala barák a jinou možnost vaření dočasně neměla, tak šla milá remoska po čtrnácti dnech každodenního provozu do šrotu