Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pátrání po Boeingu 777: Moře vyplavilo na pláž v Austrálii trosky?

Pátrání po ztraceném Boeingu 777 pokračuje
Pátrání po ztraceném Boeingu 777 pokračuje  (Autor: Reuters, ČTK)
Autor: ČTK - 
23. dubna 2014
14:47

Vyšetřovatelé zmizelého letadla malajsijských aerolinií mají možná novou stopu. Na pobřeží Austrálie se totiž moře vyplavilo materiál, který by prý mohl pocházet z Boeingu 777! Ten se ztratil před více než sedmi týdny. A s 239 lidmi na palubě. Když k ničemu nevedlo ani nasazení hluboko oceánské pátrací ponorky, objevily se opět spekulace, že letadlo někde přistálo...

Materiál, který nyní zkoumají experti, byl vyplaven na břeh na jižním okraji státu Západní Austrálie u města Augusta. To se nachází asi 300 kilometrů od přístavu Perth, odkud je řízeno pátrání po ztraceném Boeingu. Jedná se o první potenciální stopu po zmizelém letadle od 4. dubna, kdy byly v Indickém oceánu zachyceny možné signály z černých skříněk letounu.

Stále se předpokládá, že se letadlo odchýlilo z plánované trasy a zřítilo se v Indickém oceánu. Důvody ale nejsou známy. A protože předchozí vyšetřování trosky letadla neobjevilo, oživila se opět u některých lidí teorie, že mohlo letadlo někde přistát. To se však nejeví jako pravděpodobné.

"Hlavním úkolem vyšetřovacího týmu je vyhodnotit, vyšetřit a stanovit skutečnou příčinu neštěstí tak, aby bylo možné předejít podobným neštěstím v budoucnosti," prohlásil nyní malajsijský ministr dopravy Hussein. Podle něj by se nyní měly rozšířit podmořské operace.

Pátrání po Boeingu je přitom již nejdražší v dějinách. Denně hledá trosky stroje asi dvacítka lodí a letadel. Americká robotická ponorka Bluefin 21 navíc prohledává dno Indického oceánu v oblasti, kde byly zaznamenány možné signály z černých skříněk. Prozkoumala již 80% z vymezeného území o rozloze 310 kilometrů čtverečních, zatím ale nebyla úspěšná.

"Pokud do konce stávající fáze pátrání nic neobjevíme, hledání neukončíme. Možná způsob pátracích operací přehodnotíme, ale neodpočineme si, dokud neučiníme vše pro vyřešení této záhady," prohlásil australský premiér Tony Abbott. "Dlužíme to rodinám 239 lidí na palubě a stamilionům lidí, kteří využívají leteckou dopravu," dodal.

Video Potvrzeno: Zmizelý Boeing se zřítil, všichni jsou mrtví! - Reuters, youtube. Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi