Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Orlická vražda: V přehradě našli tělo řetězem ukotvené ke dnu! Hledali ale někoho jiného

Autor: ČTK, lvi, čad - 
22. dubna 2014
14:00

Orlická přehrada přilákala dalšího vraha! Svou oběť obalil modrou plachtou, omotal silným řetězem, který byl u dna ukotven podstavcem přenosné dopravní značky! Kriminalisté tělo muže objevili už začátkem měsíce, až nyní však informaci zveřejnili a žádají veřejnost o pomoc.

Policisté původně hledali zcela jiného pohřešovaného muže. „Policejní pes nás dovedl k přehradě pod Otavským mostem. Čekali jsme, že ve vodě najdeme dva až tři dny staré tělo. Že se však bude jednat o dva až pět let staré ostatky, nikdo netušil,“ zdůraznil policejní mluvčí Jiří Matzner.

Policejní potápěči se proto ihned spustili do osmnáctimetrové hloubky. „Tam dole není na krok vidět a tak nejdříve nahmátl ve vodě se vznášející plastový balík omotaný řetězem a připoutaný k těžkému podstavci dopravní značky. Pod plastovým obalem už hmatem potápěč ucítil kosti,“ popisoval nález Matzner.

"Podle dosud provedených posudků a zkoumání z několika oborů lidské činnosti by muž mohl být ve věku 32 až 42 let, vysoký 170 až 175 centimetrů," uvedl mluvčí.

Mohlo jít o cizince

Muž byl oblečen do oboustranné sportovní bundy značky Basiko Sports se stahováním u pasu pravděpodobně hnědé barvy. Dále měl na sobě světlé, plátěné kalhoty. Policie nevylučuje, že šlo o cizince.

"Kriminalisté žádají veřejnost o pomoc při pátrání po totožnosti muže. Je možné, že pachatelé věci, které použili k zatížení těla, odcizili v okolí. Kdo by měl k tomuto zločinu jakékoliv informace, ať kontaktuje policisty na lince 158. Každá maličkost je důležitá," uvedl Matzner.

O Orlické přehradě na začátku devadesátých let začalo mluvit jako o odkladišti zavražděných. Souviselo to s případem takzvaných orlických vrahů, kteří v rozmezí let 1991 až 1993 zavraždili postupně pět lidí. Oběti většinou ukrývaly do sudů s louhem, které pak vhodili právě do přehrady. Členové skupiny dostali u soudu tresty od 10 let do doživotí, Karel Kopáč, který si měl odpykat 21 let, se ve vězení oběsil.