Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Izrael byly vypáleny rakety z Gazy, Tel Aviv reagoval útoky!

Autor: ČTK, tp - 
21. dubna 2014
17:12

Na jih Izraele, kde je dnes velikonoční volno, dopadlo sedm raket vypálených z pásma Gazy. Izraelská armáda sdělila, že na útok raketami odpověděla leteckými údery na palestinské cíle. Šlo o první přeshraniční incident v oblasti za několik týdnů.

Rakety odpálené z Gazy nikoho nezranily. Dvě ze střel dopadly na město Sderot a jedna z nich poškodila silnici. K útoku se nikdo nepřihlásil. Izrael, který z odpalování raket viní radikální palestinské hnutí Hamas, podnikl odvetné letecké údery na cíle Hamasu v Gaze. Dva lidé přitom podle palestinských zdrojů utrpěli zranění.

Hnutí Hamas v zásadě dodržuje příměří, které uzavřel s Izraelem od vzájemné krátké války v roce 2012. Je ale pro něj obtížné mít pod kontrolou menší islamistické frakce, které mír s židovským státem odmítají.

Nové napětí v oblasti přišlo v době, kdy se rozhoduje o tom, zda bude pokračovat nové kolo přímých izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Začalo pod záštitou USA loni v létě a podle plánu mělo do příštího týdne položit základy pro další jednání, které by mělo vyústit v uzavření mírové dohody a vytvoření palestinského státu. Dosavadní schůzky ale nesplnily očekávání a nad dalšími rozhovory po konci dubna visí otazník.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině