Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vzpomínky na masakr: Do Bostonu se vrátili i lidé bez končetin. 36 tisíc závodníků atakovalo rekord

Autor: ČTK - 
22. dubna 2014
06:22

Rčení o tom, že není důležité vyhrát, ale zůčastnit se, tady platilo dvojnásob. Skoro 36 tisíc závodníků vyběhlo v pondělí na trať maratonu v americkém Bostonu, který se stal loni terčem teroristického útoku. Akci provázela mimořádná bezpečnostní opatření, přesto se rozhodlo vyběhnout o 9 tisíc závodníků více než loni, což je druhý nejvyšší počet ve 118leté historii závodu.

Krátce před startem na bostonském předměstí Hopkinton účastníci a diváci v uctili památku obětí loňského atentátu minutou ticha. Jako první se pak na vytrvaleckou trať vydali za slunečného počasí symbolicky hendikepovaní závodníci. Nebylo jich málo a mezi nimi se nacházela i řada těch, kteří svá zranění utrpěli právě při loňském běhu. Na start se nakonec postavilo 35 755 běžců, uvedli organizátoři. Nejvíc běžců v historii, 38 708, se bostonského maratonu zúčastnilo v roce 1996.

Bezpečnostní manévry a zákaz batohů

Přímo v ulicích běh sledovaly odhadem desítky tisíc lidí, mezi nimiž bylo více než 3500 policistů. Policejní dohled tak byl dvojnásobný a mnohem vyšší byl také počet bezpečnostních kamer, které měli k dispozici. Diváci, kteří se přišli podívat na start, museli projít policejními kontrolami. Nad místem konání závodu kroužily vrtulníky a odpadkové koše kontrolovali speciálně vycvičení psi.

Závodníci ani diváci si nesměli přinést žádné batohy. Zakázány byly velké vlajky a transparenty. Místo nich měli mnozí na sobě trička s nápisem Boston Strong (Boston je silný). "Je to víc než obyčejný závod," řekl AFP účastník běhu Josef Klobušník (55), Slovák žijící v Minnesotě.

Gratulace od Obamy

U cílové čáry byl postaven malý památník vyzdobený běžeckými botami a květinami. "Nikdy nezapomeneme," vepsal kdosi do rudého srdce. Vítězovi závodu Keflezighimu a nejvýše umístěné americké běžkyni Shalane Flanagan na Twitteru pogratuloval i prezident Barack Obama.

Před rokem dvojice trhavin v tlakových hrncích v cílové rovince zabila tři lidi a dalších 264 zranila. Nálože podle vyšetřovatelů vyrobili bratři Tamerlan a Džochar Carnajevové původem z Čečenska. Zemřel také jeden policista, kterého podle všeho bratři zastřelili na útěku. Zatímco Tamerlan zahynul při policejní přestřelce, Džochar se ze zranění zotavil a nyní čeká na soud.

krupan10 ( 22. dubna 2014 11:42 )

asi těžko, když to provedla CIA

Zobrazit celou diskusi