Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tři zranění hasiči při obřím požáru v Lanškrouně: Čelili tomuhle peklu!

Autor: ČTK, tp - 
21. dubna 2014
11:59

Po celodenním boji hasičů se přes noc podařilo dostat oheň ve městě Lanškroun pod kontrolu. Na místě zůstali tři zranění hasiči, zničená továrna, škoda za 200 milionů korun a mnoho policistů, kteří se snaží zajistit bezpečnost ve městě. Lidé však včerejší pokyny, nevycházet kvůli obavám z chemického zamoření, často ignorovali...

Hašení požáru bylo mimo jiné komplikované i proto, že se na místě našly nádoby s chemikáliemi. Nyní jsou ale pod kontrolou. Dle slov řídícího důstojníka jsou nalezené chemikálie zabezpečeny, uzavřeny v nádobách a budou zlikvidovány specializovanou firmou.

Policisté budou dnes objekt celý den hlídat společně s hasiči, kteří by se měli postarat o zbylé menší ohně. K ohledání požáru se nejspíš dostanou až v úterý, jelikož se místo musí zcela zabezpečit. Kvůli požáru byla zavřená i ulice u Nádraží, nyní je však už v provozu.

"Spáleniště dnes ráno začalo doutnat, ohniska mají pod kontrolou. Objekt přes noc hlídali čtyři policisté," uvedla mluvčí hasičů Švarcová.

V budově bývalé Tesly Lanškroun začalo hořet včera krátce po 11:30. "Z objektu se valil černý dým, hasiči se nemohli dostat dovnitř objektu. V prvních minutách zásahu museli k průzkumu silně zakouřených prostor používat termokameru," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

I přes zákaz lidé chodili ven

Starostka Švarcová podotkla, že městský rozhlas město nemá. Textové zprávy radnice rozeslala všem registrovaným zájemcům. Policisté pak obešli nejbližší domy v okolí. "Celé město nebylo třeba obcházet. Zpočátku to ani nevypadalo jako velký problém," dodala starostka.

Požár vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a Institut ochrany obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Na místě jejich pracovníci odebrali vzorky. "Vypadá to, že okolí není kontaminované. Výsledky dojdou v úterý, ve středu. Jsem přesvědčená, že kdyby hrozilo jakékoliv nebezpečí, z místa neodejdou a budou postupovat jinak," řekla Švarcová.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi