Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří požár v Lanškrouně: Škoda 200 milionů a obavy z chemického zamoření!

Továrnu v Lanškrouně zasáhl mohutný požár
Továrnu v Lanškrouně zasáhl mohutný požár  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
20. dubna 2014
16:23

V Lanškrouně dnes dopoledne vypukl požár v bývalé galvanovně. Město vydalo varování, aby lidé nevycházeli ven a nevětrali, hasiči se pustili do boje s obřími plameny. Do nebezpečného boje. Vzduchem totiž létaly propan-butanové láhve a také acetylenová souprava.

V budově bývalé Tesly Lanškroun začalo hořet krátce po 11:30. Na místě je i nadále několik hasičských jednotek. Jejich zásah ale komplikoval kromě explozí také hustý dým. "Z objektu se valil černý dým, hasiči se nemohli dostat dovnitř objektu. V prvních minutách zásahu museli k průzkumu silně zakouřených prostor používat termokameru," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Na místo bylo povoláno i protiplynové vozidlo k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší.

Nebezpečné látky a riziko zamoření

Škodu mluvčí předběžně odhadla na 200 milionů korun. "Výbuch rozmetal asi 400 metrů kousky železa. Ještě na tu hrůzu to dopadlo dobře. Naštěstí tam nikdo v neděli nebyl. Objekt je na konci města v průmyslové zóně, ale blízko jsou rodinné domky i paneláky," řekl ČTK velitel městské policie Stanislav Popelář.

Hasiči na místě našli 20 barelů s hydroxidem draselným. Jeden barel váží 25 kilogramů. Látka není hořlavá, ale při hašení vodou z ní vznikne louh. Látka se při teple rozkládá a může vytvářet leptavé nebo toxické plyny. "Některé jsou oxidanty a mohou zapálit hořlavé materiály. Ve styku s kovy může dojít k vyvíjení výbušného plynu obsahujícího vodík," dodala mluvčí hasičů Horáková. Po 15:00 se prý hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu.

Lidé nevycházejte, upozornilo město. Neuposlechli

Podle webových stránek města vypukl nejprve v jedné z vnitřních místností malý požár, ale kvůli mnoha dřevěným konstrukcím a hořlavým izolacím se rozšířil. "Z důvodu požáru bývalé galvanovny v Lanškrouně žádáme občany, aby se nezdržovali na veřejných prostranstvích a nevětrali své byty, než bude provedena podrobná analýza ovzduší," varovalo město Lanškroun občany na webu i městským rozhlasem.

Starostka Stanislava Švarcová upozornila na to, že by se lidé k místu požáru ani nadále neměli přibližovat, a to zejména s malými dětmi. "Bohužel, mnoho z nich neposlechne. Je hezké počasí, venku je mnoho lidí," povzdechla si starostka. Policie začala odklánět dopravu od nádraží, cestu z Lanškrouna do Rudoltic zcela uzavřela. Na místo však své vyšle vyšetřovatele s vycvičeným psem pošle nejspíš až v pondělí, až vychladne požářiště, řekla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi