Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pátrání po malajsijském letadle: Zásadní prý budou příští dva dny!

Autor: pom, ČTK - 
19. dubna 2014
18:33

Mise ponorky, která intenzivně pátrá po vraku boeingu i černé skříňce, pravděpodobně za pět až sedm dní skončí. Dosud však žádné stopy nenašla! Po troskách jako by se slehla zem. Úřady znovu zúžily pátrání, podle malajsijského ministra dopravy budou zásadní příští dva dny.

Po troskách letadla nejsou zatím ani památky. Oblast přitom intenzivně prozkoumává vojenská ponorka Bluefin, ani po šesti dlouhých ponorech, při nichž prozkoumala už 130 čtverečních kilometrů, však neobjevila žádnou stopu. Její mise by mohla skončit za pět až sedm dní.

"Je nezbytně nutné během dneška a zítřka zúžit oblast, v níž se pohybujeme, přeskupit pátrací týmy a také přezkoumat údaje, které máme k dispozici," řekl na tiskové konferenci malajsijský ministr dopravy Hišamudín Husejn. Podle něj bude pravděpodobně nutné prověřit informace ze satelitů.

Sází především na následující dva dny. "Dnešní a zítřejší pátrání je zásadním okamžikem celé akce. Prosím každého člověka na světě, aby se za nás modlil," citovala ministra BBC.

Letadlo společnosti Malaysia Airlines se ztratilo 8. března s 239 lidmi na palubě cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podle vyšetřovatelů se stroj z neznámých důvodů odchýlil z trasy a skončil v Indickém oceánu.

Teprve minulý týden se podařilo zachytit možné signály z černých skříněk letounu. Právě v místě, kde byly začátkem dubna signály zachyceny, nyní pracuje robotická ponorka. Jejím úkolem je monitorovat dno oceánu v hloubce 4500 metrů, získaná data pak vyhodnocují odborníci.

"Dnes v noci Blufin dokončil misi číslo šest v oblasti podmořského pátrání. Získané údaje nyní analyzujeme. Na nic zajímavého jsme dosud nenarazili," citovala v sobotu televize Sky News jednoho ze členů pátracího týmu. Kromě ponorky po troskách ztraceného boeingu dosud pátrá také asi 12 letadel a 11 lodí. Ty se zaměřují na mořskou hladinu, kde by mohly části stroje plavat.

malavelka ( 20. dubna 2014 12:42 )

Patrně je obava, že někde přistálo a bude užito k teroristickému útoku.Pilot měl mít doma trenazer, na kterém cvičil přistávání na malé ploše.Vždycka jsem tvrdila, že proti terorismu se lze bránit jen částečně a nikdy ne dostatečně, takže k sozučasnému stavu se mělo předcházet. Politici minulých dob určitě selhali, podcenili muslimy a jejich mentalitu.

ladybug ( 20. dubna 2014 01:04 )

Někdo ví, jak je to s tím letadlem, ale nepoví.

cocca ( 20. dubna 2014 00:04 )

 Stejně je to všechno zbytečný,nejspíš někde to letadlo je a úplně vcelku ,jenom se to veřejnost nikdy nedozví, nebo dozví až to letadlo někdo použije...

kukuku ( 19. dubna 2014 19:53 )

To je jako když Felix Holzman hledal "alumíniovej klíček". "Proč ho hledáte tady ? Protože je tady světlo a tam, kde jsem ho ztratil je tma."

Zobrazit celou diskusi