Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pacientku odmítli v 7 nemocnicích: Doktoři na koberečku! Přišlo se na řešení?

Ministerstvo, záchranná služba a nemocnice se dohodlyna řešení, aby se neopakovala situace s odmítnutou pacientkou
Ministerstvo, záchranná služba a nemocnice se dohodlyna řešení, aby se neopakovala situace s odmítnutou pacientkou  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
17. dubna 2014
19:24

Ministerstvo zdravotnictví se pod vedením svého šéfa Svatopluka Němečka (ČSSD) pustilo do řešení skandálu, který vyvolal případ pacientky (43) s otravou alkoholem a prášky. Tu odmítlo celkem sedm nemocnic, což by se ale nemělo opakovat s novým nařízením! Pacienty bude od záchranné služby muset v Praze převzít nejbližší státní nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví se v návaznosti na kauzu otrávené ženy (43), kterou záchranáři marně vozili přes hodinu po Praze, rozhodlo svým zařízením nařídit, aby tyto případy přijímaly na urgentním příjmu. Vedení resortu se na tom shodlo s řediteli pražských nemocnic a se šéfem záchranné služby. Novinářům to po jednání řekl náměstek ministra pro zdravotní péči Josef Vymazal.

Pod ministerstvo přitom patří všechny tři pražské fakultní nemocnice, tedy motolská, vinohradská a všeobecná nemocnice, dále pak Thomayerova nemocnice, Nemocnice na Bulovce a Nemocnice Na Homolce, porodnice v Podolí či bohnická psychiatrická léčebna.

Pacienty bude od záchranky muset převzít nejbližší nemocnice

Nemocnice řízené ministerstvem tedy mají od teď povinnost pacienty od záchranky převzít. "Ministerstvo apeluje i na ostatní zařízení v Praze a Středočeském kraji, aby přijala obdobnou strategii," uvedl Vymazal. Záchranáři podle dnešní dohody také budou dbát na to, aby vozili pacienty vždy tam, kde s daným problémem dostanou nejlepší ošetření.

Ředitel záchranné služby Zdeněk Schwarz před pár dny uvedl, že v pražských i některých středočeských nemocnicích v poslední době ubylo akutních lůžek. "Dohodli jsme se s panem ředitelem Schwarzem, že kdyby se situace zase někde zadrhla, ihned to začneme spolu řešit," řekl Vymazal. Schwarz doplnil, že pražská záchranka vozí denně 50 až 60 pacientů pro intenzivní péči, problémy jsou podle něj tak obden s jedním až dvěma.

Zlepší systém volných lůžek

Lépe fungovat by měl podle Vymazala i elektronický systém o volných lůžkách. Modernizovaná verze by měla být v provozu do pár týdnů. Schwarz už v pondělí řekl, že takový systém už existuje, je ale zastaralý a využívá ho jen asi polovina nemocnic. "Dohodli jsme se na tom, že nemocnice budou systém využívat lépe a efektivněji. Bude zdokonalen," řekl Vymazal. Do systému chce nahlížet a trvale dostupnost lůžek kontrolovat.

Ministerstvo bude podporovat také vybudování urgentních příjmů především ve svých nemocnicích. Ty mají sloužit jako "nárazníková zóna" pro případy, kdy právě není volné lůžko. Než lékaři provedou základní vyšetření, včetně laboratorních a zobrazovacích, může se v nemocnici lůžko uvolnit, případně se zjistí, že pro pacienta bude vhodnější péče v jiné nemocnici.

V některých nemocnicích už urgentní příjmy jsou, někde potřebují zmodernizovat, jinde vzniknou zcela nově. Ministerstvo na to chce získat evropské peníze, síť by mohla být vytvořena zhruba do roku a půl.

ebati ( 11. prosince 2014 16:11 )

Pro scaero: pracujete ve zdravotnictví? Nedávno jsem přivezla do nemocnice člověka s rychle se zhoršujícím zdravotním stavem. Přístup personálu byl vysoce profesionální, snad jen že všechna vyšetření nemocného trvala přes pět hodin a teprve pak ho hospitalizovali. Během různých vyšetření jsme si s lékaři a sestrami popovídali, a všichni se shodli na tom, že přednostní případy jako tady ten v Blesku, opilci, narkomani a agresivní bezdomovci (v jednom oddělení mají od nich prokopnuté několikery dveře ), které jim přiváží RZ, jsou jejich postrachem. Jedna sestra přiznala, že jim odmítá odebírat krev- má rodinu, jen jedno zdraví a má taky svá práva, nejen profesní povinnosti.

erikcom ( 17. dubna 2014 20:13 )

už davno měli být všichni zodpovědní co nechtěli přijmout pacientku v lochu nejmin na 10 let za neposkytnutí pomoci a minimalně 15 let a odebrat diplomy

majojo ( 17. dubna 2014 19:51 )

 Pan ministr opomíjí drobný fakt: Pacient přivezený záchrankou má při ošetření přednost v každém případě. Byla jsem tak blbá, že jsem jela do nemocnice MHD, ačkoli jsem měla embolii plic. Na lavičce v čekárně jsem pak čtyři hodiny sledovala, jak RZ přiváží vožraly, kteří tím pádem mají při ošetření přednost. Až když jsem začala modrat (nedostatek kyslíku v krvi) a složila se, vzali mě laskavě na vyšetření - ovšem s tím, že lůžko stejně nemají a převezou mě jinam. Po dalších dvou hodinách čekání na sanitku mi přišli říct, že mě přece jenom přijmou. Asi čekali, až jim nějaký pacient na interně umře.

ruudazvostravy ( 17. dubna 2014 19:45 )

Vono ye poslední dobou těch lydiček ňák moc a ani ty sra.čki z Lýdlu a Teska ye nestačey lykvydovat.Tak zdravotnictvý dostalo zelenou,abi se to dalo trochu do cayku a spalovny mjeli zas dostatek matryjálu.

Zobrazit celou diskusi