Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Volání o pomoc ze vzduchové kapsy v potopené lodi: Jsme živí, zachraňte nás!

Autor: ČTK, msk - 
17. dubna 2014
07:32

V jihokorejském trajektu, který ve středu ráno ztroskotal nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, zřejmě několik lidí přežilo ve vzduchové kapse. Otec jednoho ze studentů, uvízlého v lodi, dostal od potomka krátkou textovou zprávu s prosbou o rychlou pomoc. "Jsem naživu, jsou tu i další žijící studenti, prosím, rychle nás zachraňte," citovala obsah zprávy agentura Reuters.

Jeden z náčelníků záchranářů dříve v televizním rozhovoru připustil, že je málo pravděpodobné, aby lidé, kteří zůstali uvnitř lodi, přežili.

Po lodním neštěstí se podle serveru BBC News stále pohřešuje 290 ze 475 lidí na palubě. Podle úřadů se zatím podařilo zachránit 179 trosečníků. Nejméně šest lidí zahynulo, desítky dalších utrpěly zranění.

Video  Zranění cestující z trajektu jsou hromadně ošetřování.  - Reuters
Video se připravuje ...

Záchranné týmy stále pokračují v pátrání po přeživších a jihokorejské stanice znovu a znovu opakují dramatické záběry na trajekt, který se silně naklonil, než se převrhl a potopil, až na malou část trupu vyčnívající z vody. Vše umocňuje skutečnost, že na palubě byli hlavně středoškoláci na výletě na populární ostrov Čedžu, vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova. Není zatím jasné, co nehodu způsobilo.

Záchranné práce sledují z pobřeží blízkého ostrova Činto rodiče pohřešovaných studentů. Řada z nich si stěžuje na nedostatek informací. Někteří rodiče si o středeční noci pronajali vlastní člun s potápěčem. Obviňují vládu a záchranáře, že se dost nesnaží. "Nemůžeme se vzdát. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zachránili alespoň jediného pasažéra," prohlásila jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na tiskové konferenci v Soulu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vizard ( 17. dubna 2014 12:44 )

Mě překvapila rychlost, s jakou šla ta loď ke dnu . Vždycky jsem si myslel, že zbývá více času, na záchranu. Bezmoc.

bibicek ( 17. dubna 2014 12:40 )

Kdyžtak VTIPNÍ a DRZÍ!!!!!! Nebo ne???

zabibol ( 17. dubna 2014 12:02 )

Jsme živý?????????Snad živí.

atakdale ( 17. dubna 2014 08:12 )

nejdřív fotky potápějícího se trajektu a nakonec zaoceánská loď s textem "plavbu pořídíte už za 10 tisíc" já se teda nesměju, ono není čemu, ale hlavně byste si mysleli, že jste vtipný a zatím jste jenom drzý

Zobrazit celou diskusi