Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Popálená Natálka (6): Pořád se ptá, kde má chybějící prstíky

Natálka (6) žije v neustálém strachu a bojí se cizích lidí
Natálka (6) žije v neustálém strachu a bojí se cizích lidí  (Autor: Reprofoto ČT 24)
Autor: ljš, ČTK - 
16. dubna 2014
22:08

Byla popálená na 80% těla, přišla o prsty na ruce a čeká ji ještě řada operací. Šestiletá Natálka, oběť žhářského útoku ve Vítkově, se svým traumatem z osudné nocibojuje jen těžko. Posledních několik týdnů nechodí do školky, protože trpí vážnou poruchou spánku. Bohužel nekomunikuje ani s psychologem...

"Vůbec si neuvědomuje, že je popálená. Pořád se jen ptá, kde má chybějící dva prsty," řekla matka popálené holčičky Anna Siváková. Natálka už běžně chodí do školky. V posledních týdnech ale ne. Má problémy se spánkem. "V noci nespí. Trvá to tři měsíce. Pravděpodobně to souvisí s požárem. Chodí k nám psycholog. S ním ale nemluví. Nemluví totiž s cizími lidmi," doplnila mladá žena.

Velká změna holčičku čeká v září. To nastoupí do první třídy. "Vůbec netušíme, jak to zvládne. Jsme ale v kontaktu se školou, kam půjde. Učitelé budou chodit ještě před jejím nástupem k nám. Musí si na školu zvyknout," uvedla Siváková.

Natálku podle ní čeká ještě řada operací. Další jsou naplánované na podzim. "Bude se upravovat pusa a pak i krk a podpaží," vysvětlila. Z Vítkova se rodina odstěhovala do Budišova nad Budišovkou. Do města, ve kterém přežili žhářský útok, jezdí jen výjimečně. "Když potřebujeme něco vyřídit, tak do Vítkova jedeme. Místu, kde jsme bydleli, se ale obloukem vyhýbám," řekla.

Po požáru z domku zbyly jen ruiny. Ty už technika strhla a zůstala jen hromada suti. O pozemek, který patří několika vlastníkům, se nyní stará město. "Párkrát za rok tam necháme posekat trávu. Majitelé žijí v Německu. Žádali jsme je o převedení pozemku na město. Neuspěli jsme. O plochu se ale nijak nestarají. Doufáme, že se nám podaří časem pozemek získat," řekl starosta Vítkova Pavel Smolka.

Soud se může opakovat

Za žhářský útok na rodinu Romů v roce 2009, při kterém byli zraněni tři lidé, nejvážněji tehdy dvouletá Natálka, byli před Krajský soud v Ostravě postaveni čtyři mladí radikálové. V říjnu 2010 dostali za útok tresty od 20 do 22 let vězení. David Vaculík, Ivo Müller a Jaromír Lukeš byli odsouzeni na 22 let vězení, Václav Cojocaru na 20 let. Soud je uznal vinnými z pokusu o vraždu a poškozování cizí věci ve spolupachatelství.

Po odvolání pachatelů snížil v březnu 2011 Vrchní soud v Olomouci Müllerovi trest na 20 let, ostatním tresty potvrdil. Loni v prosinci pak Nejvyšší soud odmítl dovolání pachatelů. Proces tím ale neskončil. Někteří odsouzení se obrátili na Ústavní soud v Brně.

"Odsouzený Lukeš podal stejně jako můj klient ústavní stížnost, o které dosud také nebylo rozhodnuto. Další odsouzení Müller a Cojocaru podle mých informací ústavní stížnost nepodali. Pouze bez úspěchu žádali o prezidentskou milost," řekl advokát Davida Vaculíka Petr Kausta. Ten věří, že Ústavní soud jeho stížnosti vyhoví. Pokud by se tak stalo, celý proces by se musel opakovat. Soudce, který v Ostravě rozsudky vynesl, již zemřel.