Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Příbuzní viděli potopení trajektu v televizi! Po ztroskotání je stále pohřešováno 290 lidí

Autor: ČTK, shp - 
16. dubna 2014
07:05

Ozvala se děsivá rána, po které začal jít jihokorejský trajekt Sewol velmi rychle ke dnu. I když se povedlo zachránit u Korejského poloostrova asi 180 lidí, dalších tři sta se nadále pohřešuje. Přeživší hovoří o novodobé zkáze Titaniku. Obrovskou hrůzu zažívali příbuzní cestujících, kteří sledovali potopení Sewolu v televizi.

Jihokorejské plavidlo se 477 lidmi na palubě vyslalo dnes časně ráno nedaleko jihozápadního pobřeží země tísňový signál pobřežní hlídce. Do záchranné akce se zapojilo 34 lodí a 18 vrtulníků. Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na místo povolala také potápěče. Úřady již potvrdily, že při neštěstí zahynuli dva lidé a 14 jich bylo zraněno.

Trajekt šel velmi rychle ke dnu. Cestující, kteří nebyli mezi prvními zachráněnými, byli vyzváni, aby v záchranných vestách naskákali do moře a čekali na vysvobození ve vodě. Většina pasažérů lodi byli údajně studenti střední školy, kteří cestovali na turisty oblíbený ostrov Čedžu vzdálený asi 100 kilometrů od břehu Korejského poloostrova. "Bylo to otřesné. Dívat se, jak jde ke dnu..." prohlásila jedna z příbuzných cestujících webu Korean News.

Na fotografiích z místa incidentu bylo vidět nejprve silně nakloněný trajekt a poté loď z velké části potopenou. „Slyšeli jsme hroznou ránu a pak se loď zastavila. Naklání se, musíme se něčeho držet, abychom zůstali sedět,“ popsal neštěstí jeden z pasažérů ještě v době, kdy byl na palubě.

Důvody nehody, která se odehrála kolem 9:00 místního času (2:00 SELČ) nejsou zatím známé. Agentura Reuters napsala, že v oblasti padla v noci mlha, což vedlo ke zrušení řady spojů na ostrovy.

Video Zranění cestující z trajektu jsou hromadně ošetřování. - Reuters
Video se připravuje ...

abvydavatelstvi ( 16. dubna 2014 22:00 )

Nedávno havarovalo letadlo... teď loď .... vraždy v Praze.... sebevraždy...... a prej hrozí prelidneni ..... lidé se sami vyhubi....

zabibol ( 16. dubna 2014 17:33 )

Lstiví a proradní komunističtí soudruzi ze severní Koreje nezahálí. Nad slunce je jasné, že příkaz přišel z Moskvy.

hofihofi ( 16. dubna 2014 12:08 )

A pod ponor ta posleme něco malo rour, a z trajektu nam zbyde, potapejici se vor

wimr ( 16. dubna 2014 11:46 )

žraloci už si pochutnávají

petrkramnypresident ( 16. dubna 2014 10:40 )

Tohle by se v Severní Koreji stát nemohlo

Zobrazit celou diskusi