Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jihlavský samec levharta sněžného, odletěl prohánět kočky do Indie!

Autor: Jiří Čada - 
14. dubna 2014
23:09

Téměř tři dny cesty a tisíce kilometrů v letadle, musí z Jihlavy do severní části Indie nyní překonat tříletý samec irbise horského Fiči.


Z Vysočiny se vrací do své původní asijské domoviny. „Posilujeme tím chov těchto levhartů sněžných v horské zoo v západním Bengálsku,“ vysvětlil Blesku zoolog jihlavské zahrady Jan Vašák.

Jihlavská zoo je jednou z nejúspěšnějších zahrad na světě v rozmnožování těchto šelem. Do specielně vyrobené přepravní bedny nakráčel Fiči v pondělí dopoledne zcela dobrovolně.

„Teď měl před cestou půst, ale na jednotlivých zastávkách, kde se bude postupně aklimatizovat už nažrat dostane,“ tvrdil zoolog Vašák. Fiči je z jihlavské zoo naučen na čtyři druhy masa, to proto, aby ve své původní domovině neměl pak problémy se stravou.

Irbis horský (levhart sněžný) – Žije v horských oblastech Asie od nadmořské výšky 2000 do 6000 metrů. Je držitelem světového rekordu ve skoku dalekém 15 metrů. Je uzpůsoben pro pohyb v horách a díky své husté srsti dokáže přežít i při teplotách mínus 40 stupňů Celsia. Živí se horskými ovcemi, kozorohy, divokými prasaty, ale i ptáky

nemocna ( 15. dubna 2014 16:53 )

Tygři jsou také na pokraji vyhubení jelikož je loví pro zábavu, sloni musí putovat několik kilometrů do města po silnici plné aut, dýchají plyny z výfuků a ve městě lidé za peníze dostanou banány aby je nekrmili a to je pro mnohé jediná potrava, jsou utrmáceni dlouhými cestami a brzo umřou, každý si myslí že zvíře je jen aby mu pomohl zbohatnout a je mu jedno když umře pořídí si nového, zvíře je živý tvor a lidé by se měli k němu chovat s láskou a respektu, také jim pomáhat patří také na tuto planetu a mají právo svobodně žít né být otroky lidí!!

nemocna ( 15. dubna 2014 16:37 )

Leda tak krysy a potkany, potom nemají šířit nemoci!! víte vůbec jak cvičí nebo používají slony k poslouchání? třískají je kovovými tyčemi po hlavě na které mají na konci ostrý hák, kromě hlubokých krvácejících ran se už několikrát stalo, že jim probodli i oči, neskutečně trpí a nemohou se ani pohybovat když jsou spoutáni krátkými řetězy, po jejich odstranění sloni normálně neumí chodit, ke všemu hladoví, jsou většinou nemocní jelikož nemají co potřebují za živiny do těla, chudák levhart už ted jej odsoudili k smrti, takové krásné zdatné, zdravé zvíře a můžou za to naši češi ze zoo!!

jana999 ( 15. dubna 2014 09:40 )

tak to se mýlíš indové si zvířat váží víc než kdokoliv jiný, věří v převtělování, vegetariánství pochází hlavně od nich

naidka ( 15. dubna 2014 07:39 )

Já měla za to, že zvíře, odchované v ZOO se v přírodě špatně adaptuje. Umí toto krásné zvíře vůbec lovit? Nezbývá než věřit tomu, že pracovníci jihlavské ZOO vědí, co dělají...

daniela15 ( 15. dubna 2014 07:35 )

Úbohé zviera, po tej ceste bude tak vystresovaný, že to možno neprežije. Potom ho chcú vypustiť do prostredia, ktoré je preň úplne neznáme, to si myslia, že irbis si hneď nájde svoje teritórium a potravu? Myslím si, že ho ZOO odsúdila na smrť. Hanba, taký prekrásny tvor.

Zobrazit celou diskusi