Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šalamounovy ostrovy zásahlo silné zemětřesení: Lidé se báli tsunami!

Šalamounovy ostrovy
Šalamounovy ostrovy  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. dubna 2014
08:30

Silné zemětřesení o intenzitě 7,6 stupně udeřilo v neděli ráno místního času (v sobotu večer SELČ) poblíž Šalamounových ostrovů v jihozápadní části Tichého oceánu.

Úřady nejprve vydaly pro tuto oblast varování před přívalovou vlnou tsunami. Brzy poté ale bylo toto varování odvoláno, uvedla agentura Reuters.

Epicentrum zemětřesení leželo asi 100 kilometrů jižně od města Kira Kira, které je metropolí ostrova Makira a jeho ohnisko bylo v hloubce 29 kilometrů.

"Zatím jsme neobdrželi žádné informace o možných škodách," uvedl policejní důstojník Taylor Fugo z města Kira Kira. "Lidé na varování před tsunami reagovali velmi dobře. Všichni se odebrali na kopce, sledovali, co se děje a čekali na další rady," dodal.

Varování se týkalo především Šalamounových ostrovů, dále ostrovů Papua-Nová Guinea a Nová Kaledonie a také přilehlých oblastí. Odvoláno bylo poté, co na dvou stanicích naměřili jen velmi malé vlny související s tsunami, řádově několikacentimetrové.

Šalamounovy ostrovy se rozkládají na téměř tisíci ostrovech severovýchodně od Austrálie. Leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky a jejich pohyb způsobuje častá zemětřesení.

V roce 2007 zasáhlo západní část ostrovů zemětřesení o síle 8,1 stupně, při němž zahynulo více než 50 lidí a tisíce dalších přišly o střechu nad hlavou. Loni v únoru přišly otřesy o síle 8 stupňů a přívalové vlny tsunami zabily pět lidí.

japos22 ( 13. dubna 2014 11:40 )

Ostrované to většinou řeší tak, že když je vlna potvrzena, běží na nejvyšší nebo opačnou stranu ostrova, kde se dostatečně dlouhým provazem přivážou k palmě, o které si myslí, že má pevné kořeny

japos22 ( 13. dubna 2014 11:32 )

A některé ostrovy jsou jen několik metrů nad hladinou

Zobrazit celou diskusi