Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na zápěstích měl rány a v očích strach! Říká Nor, který zachránil Čecha Michala P.

Autor: shp - 
11. dubna 2014
14:11

Loni v prosinci jel Sami Sadiki ve svém voze do myčky aut v norském Grenseveienu. Na chodníku u cesty si všimnul muže ležícího podél silnice. Okamžitě mu přispěchal na pomoc. Nebýt jeho, zcela jistě by Čech Michal P. (36), trpící ztrátou paměti, v chladném počasí umrzl.

Bylo 14. prosince, když jel Sadiki do myčky aut. Když spatřil Michala u silnice, ležel tváří k zemi a nehýbal se. „Šel jsem k němu a snažil jsem se navázat kontakt. Nejdřív jsem mluvil norsky, poté anglicky, německy a nizozemsky. Reagoval však, až když jsem vyzkoušel pár frází v polštině,“ řekl Sadiki norskému deníku Verdens Gang.

Michal byl oblečen pouze v tenké bundě a džínách. Tedy rozhodně ne tak, jak se lidé oblékají v zimě a obzvlášť v Norsku. „Jeho tvář byla celá modrá a byl zmrzlý. Hned jsem si myslel, že byl týrán, protože měl jizvy a zranění kolem zápěstí. Byl hubený a jeho oči byly plné strachu,“ říká Sadiki.

Video Norská reportérka v Blesku: Pátrám po záhadném Čechovi! - Karel Dlabač
Video se připravuje ...

Společně s dalšími kolemjedoucími Sadiki dostal Michala dovnitř do automyčky, odkud zavolali ambulanci. „Nemohl skoro mluvit, řekl jenom, ať mu pomůžeme, a vydal několik zvuků,“ vzpomíná Nor. O osudu Michala nevěděl, až do té doby, než uviděl jeho foto toto úterý.

To pro něj bylo natolik emotivní, že se rozplakal štěstím. „Jsem velmi rád, že je pořád naživu, a je to úžasný pocit, že jsem se podílel na záchraně lidského života. Je důležité, abychom pomáhali cizincům, nehledě na to, jak vypadají,“ uzavřel Sadiki.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrkramnypresident ( 11. dubna 2014 16:02 )

Koukám, že pan Sadiki je taky Nor jak poleno

decathlonova-matka ( 11. dubna 2014 15:47 )

v blesku píšou, že se už třikrát pokusil o sebevraždu a teď když se mu to málem splnilo, tak se bojí o život

Zobrazit celou diskusi