Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V Německu našli nejstarší dopis v lahvi, doputoval až k potomkům

Dopis v lahvi strávil 101 let.
Dopis v lahvi strávil 101 let.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
9. dubna 2014
11:04

 Německý rybář vylovil poblíž Kielu zřejmě vůbec nejstarší vzkaz v lahvi, který v moři bez úhony přečkal více než stovku let. Díky pátrání v rodokmenech se pak podařilo dohledat vnučku odesilatele, který v květnu 1913 lahev do vln hodil.

Angelu Erdmannovou nález překvapil - a také dojal.
Senzační úlovek se rybáři podařil začátkem března. Když pak zjistil, že uvnitř lahve od piva je dánská pohlednice datovaná v roce 1913, svěřil nález odborníkům. Místní novinář se posléze s pomocí genealoga během pár týdnů dopátral potomků odesilatele a dvaašedesátiletá Erdmannová zažila v berlínském bytě nečekanou návštěvu.

"Nejdřív jsem si pomyslela: Ach jo, zase nějaký podomní prodejce. Co bude chtít?," líčila Erdmannová. Pak si ale vyslechla podrobnosti o lahvové poště a uvědomila si: "Ten vzkaz z lahve, kterého jsou plné noviny, napsal můj dědeček."

Pohlednici držela v rukou poprvé minulý týden v Hamburku a prý to byl velmi dojemný okamžik. "Po tváři se mi kutálely slzy," připustila žena, jejíž dědeček zemřel ještě předtím, než se narodila.

Historický dokument, který Severní moře vydalo po 101 letech, nyní uchovává soukromé námořní muzeum v Hamburku, kde je také vzkaz do začátku května k vidění. O identitě odesilatele prý už není pochyb: odborníci porovnali rukopis na pohlednici s písemnostmi prokazatelně napsanými dědečkem Angely Erdmannové a zjistili, že písmo je stejné.

Jediné, co nemůže splnit nikdo, je přání, které na staré pohlednici stojí: Ten, kdo tento vzkaz najde, ať jej odesilateli doručí zpět.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi