Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vlka zachytila fotopast u Máchova jezera: Vrátil se po 100 letech

Záběr z fotopasti. V severních Čechách nebyl vlk viděn 100 let.
Záběr z fotopasti. V severních Čechách nebyl vlk viděn 100 let.  (Autor: ČTK)
Autor: INT, raj - 
8. dubna 2014
09:48

Skvělý úlovek se podařil ochranářům v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala nedaleko Doks. V nastražené fotopasti totiž vyfotografovali vlka. Znamená to jeho návrat do severních Čech po 100 letech.

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR instalovali fotografické zařízení kvůli dlouhodobým indiciím, že se tato vzácná šelma v oblasti pohybuje. Přišla pravděpodobně z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice, kde by podle odhadů mělo žít v několika smečkách více než 100 jedinců.

„Vlci jsou velmi plaší. Jejich výskyt v okolí národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala je jednoznačným dokladem významu tohoto území, které by se mělo brzy stát součástí rozšířené Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko-Máchův kraj,“ uvedl František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Lidé se bát nemusí

Podle Pelce ale lidé z vlků nemusí mít strach. „Za posledních zhruba 200  let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem. Vlci jsou totiž velmi plaší,“ vysvětlil.


zelena.karkulka ( 8. dubna 2014 22:15 )

takže ten vlk má nejmíń 100let dle titulku

salto ( 8. dubna 2014 11:44 )

Se mi zdá, že je to sousedův Azor

naidka ( 8. dubna 2014 10:38 )

Vlčku , vem radši nohy na ramena a upaluj odsud. Tady lidi na tebe svedou kde co, od ztrát ovcí až po výskyt kůrovce, navíc nějaký myslivec si tě může splést s liškou, jezevcem, muflonem nebo divočákem.

Zobrazit celou diskusi