Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pacientka (†50) se v Ostravě popálila při kyslíkové terapii: Po týdnu zemřela!

Žena se popálila ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde také zemřela
Žena se popálila ve Fakultní nemocnici v Ostravě, kde také zemřela  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
7. dubna 2014
16:03

Nastoupila do nemocnice kvůli plicní chorobě, ale domů už se nevrátila. Padesátiletá pacientka zřejmě nedodržela nařízení lékařů a během kyslíkové terapie si zapálila cigaretu. Okamžitě došlo ke vzplanutí, které ženu popálilo. O týden později bohužel v nemocnici zemřela.

"Na popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Ostravě o víkendu zemřela padesátiletá žena, kterou v minulém týdnu popálily plameny v Městské nemocnici Ostrava," řekl mluvčí fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Žena původně hospitalizovaná na interním oddělení městské nemocnice zřejmě v pokoji kouřila nebo manipulovala s otevřeným ohněm.

Neštěstí se stalo minulé úterý po 18:00. "Náš protipožární systém zaregistroval požár na pokoji interny. Zaměstnanci tam na upozornění dispečera okamžitě šli. Pokoj byl zakouřený a pacientka seděla na posteli. Vyvedli ji na chodbu a evakuovali ještě asi čtyři pacienty z okolních pokojů," řekl vedoucí odboru bezpečnosti, kvality a krizového řízení Městské nemocnice Ostrava Milan Polleč.

Zapálila si?

Pacientka byla hospitalizovaná s plicní chorobou a měla nařízenu kyslíkovou terapii. "Hořel tam kyslíkový přívod. Při ošetření se u ní našel zapalovač, takže pravděpodobnou příčinou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm během kyslíkové terapie. Došlo tam k zášlehu," uvedl Polleč. Podle něj se oheň uhasil sám, nevznítil se oděv ženy ani lůžkoviny.

Žena utrpěla popáleniny horní části těla, měla zasažen obličej, paže a krk. "Pravděpodobně, jak se lekla, tak se nadýchala těch horkých zplodin," řekl Polleč. Během ošetření v městské nemocnici však podle něj byla při vědomí a komunikovala. Po prvotním ošetření byla následně transportována do fakultní nemocnice.

Polleč se domnívá, že nemocnice dodržela všechny bezpečnostní postupy. Přístroj byl v záruce a žena rovněž byla poučena o tom, že v prostorách nemocnice nelze manipulovat s otevřeným ohněm. Zhruba 20 minut před vypuknutím požáru pacientku kontrolovala zdravotní sestra. Případem se zabývá policie. "S policií plně spolupracujeme. Předali jsme veškeré dokumentace, revize, revizní zprávy a kontroly," podotkl Polleč.

levandulova ( 7. dubna 2014 22:22 )

 Prirozeny vyber....

deratizator ( 7. dubna 2014 21:45 )

No, to jo, zapálit si při kyslíkové terapii, to je jako ti dva magoři z USA :o)) tihle: Pravděpodobně neopakovatelně romantický zážitek si chtěl dopřát čtyřiadvacetiletý americký pár, který se vloupal za plot objektu, v němž se nacházely obří nádrže na benzin. Na jednu z nich vyšplhali a aby si řádně vychutnali romantický výhled, zapálili si cigaretu. Kupodivu následoval výbuch. I přes tragiku celé události se komentátoři nemohli zdržet nevěřícího údivu: "To je přesně jedna z těch příhod, o nichž nevěříte, že by se mohly někomu stát ve skutečnosti. K tomu se opravdu těžko něco dodává."

kukuku ( 7. dubna 2014 20:57 )

Pipkou vlhčenou buničinu nacpávala Tarasem Bulbou.

znalec ( 7. dubna 2014 20:15 )

v některých zprávách uváděli, že se jednalo o cikánku a ta cigareta byla umotaná z buničiny...

majojo ( 7. dubna 2014 19:36 )

To je skoro na Darwinovu cenu.

Zobrazit celou diskusi