Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nový občanský zákoník: Nenechte se odbýt! Víme, jak se bránit

Poradíme vám, jak zatočit s reklamacemi!
Poradíme vám, jak zatočit s reklamacemi!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková, Ondřej Požár - 
7. dubna 2014
04:59

Zamítli vám reklamaci? Dluží vám šéf mzdu? Nechce vás město odškodnit za úraz na chodníku? Nenechte si to líbit a braňte se. Blesk ve spolupráci s portálem Vaše nároky.cz přináší příběhy, kdy se lidem vyplatilo jít si za svými právy.

Češi si jen neradi oficiálně stěžují a soudí se. Na to ale spoléhají nejen nepoctivci, ale i různé malé i velké firmy a instituce. Obyčejný člověk pak proti nim často nemá šanci uspět.A i když se snaží domoci svých práv, většinou dostane zamítavou odpověď.

„Lidé netuší, na co vlastně mají nárok a nechají se jednoduše odbýt,“ popisuje obvyklou situaci právník Petr Novák z Vaše nároky.cz. Situace se většinou ale změní ve chvíli, kdy člověk začne svá práva bránit pomocí právního zástupce. „Potom je najednou řada z nich ochotná přistoupit i na mimosoudní vyrovnání,“ vysvětluje se Novák.

Dalším důvodem, proč lidé nejdou do soudního sporu, je strach z vysokých finančních nákladů. Řada z nich totiž netuší, že v Česku už existují specializované společnosti, které fungují na principu provize z vymožené částky. „Občan tak dopředu nemusí nic platit a v případě neúspěchu nese veškeré náklady samotná společnost,“ dodává právník.

Možná se vám nepodaří vysoudit statisíce, ale pocit, že jste v právu, bývá k nezaplacení. A navíc i malé peníze jsou peníze. A co jsou pro jednoho »drobné«, je pro jiného částka, která mu může usnadnit a zjednodušit život.

dr.banec ( 7. dubna 2014 09:05 )

Dobrá věc, která v Plesku Bleskla.

Zobrazit celou diskusi