Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Seriál rozhovorů s lékaři: Děláme oční víčka ze zlata, říká primář oční kliniky Milan Odehnal

MUDr. Milan Odehnal je specialistou na choroby oka
MUDr. Milan Odehnal je specialistou na choroby oka  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: Václav Suchan - 
9. dubna 2014
06:08

Primář Milan Odehnal (57) se věnuje očnímu lékařství (oftalmologii) už 30 let. Díky špičkové technice a šikovným rukám dokázal mnoha pacientům vrátit zrak.

Blesk: V čem je vaše oční klinika tak unikátní?

MUDr. Milan Odehnal: Je jediná v republice, která se věnuje dětem i dospělým. Znamená to, že se staráme o pacienty vlastně od narození až do seniorského věku.

Praktikujete u vás na klinice nějaký unikátní postup, operaci?

Vypracovali jsme společně s paní přednostkou Dotřelovou operaci, která se nedělá, pokud vím, nikde jinde ve světě. U některých chorob zavádíme víčkové implantáty ze zlata. Znamenají velkou úlevu pro lidi, kteří nemohou normálně zavřít oči.

Jaký zákrok považujete v očním lékařství za největší zázrak?

Umíme hodně zázraků (usmívá se). Určitě mezi ně patří operace sítnice, sklivce a čočky. Šedý zákal operujeme tak, že poškozenou čočku rozdrtíme ultrazvukem, odsajeme ji a mikroskopickým řezem do oka vložíme umělou nitrooční čočku. Ta už vydrží celý život. To všechno bezbolestně, v lokálním umrtvení.

Zdravotní pojišťovny operaci proplácejí?

Ano, ale s tím, že pacient dostane v uvozovkách jen standardní čočku. Takže po výkonu vidí dobře, na blízko ale většinou potřebuje brýle. Víceohniskové čočky odstraní i tuto vadu, ale pacient si musí připlatit až 20 tisíc korun.

Z čeho může člověk oslepnout?

Vedle úrazů může být příčinou šedý zákal, ten už umíme odstranit. Mnohem horší je ale glaukom (zelený zákal), což je onemocnění očních nervů a cév v důsledku vysokého nitroočního tlaku. Když to včas zjistíme, zastavíme progresi nemoci. Pak jsou to degenerativní změny na sítnici u starších lidí, kdy odumírají buňky, opět existují léky, které dokážou ten proces zpomalit.

Poškození nervů na sítnici je nevratné, šlo by transplantovat oko?

Nervy se neobnovují a nemyslím si, že by šlo transplantovat oko. Nedovedu si představit, jak by se napojily miliony neuronů na sítnici a oční nerv.

Traduje se, že pojídáním mrkve se zlepšuje zrak, je to pravda?

Nic proti mrkvi, z výživového hlediska je určitě zdravá, ale zrak nezlepšuje. To je mýtus.

Na jakém stupínku podle vás stojí zrak ve srovnání s ostatními smysly člověka?

Všechny smysly jsou samozřejmě důležité, ale je fakt, že až 80 procent všech vjemů nám zprostředkuje právě oko. Ne nadarmo se říká: Hlídejte si to jako oko v hlavě!

5 rad pro zdravé oko

1) Po 20. roce života zajděte jednou za dva až tři roky k očnímu lékaři na prevenci, po čtyřicítce každý rok.

2) Pokud máte nějaké příznaky choroby oka (neostré nebo zastíněné vidění, mžitky, bolest oka), jděte bezodkladně k lékaři, nečekejte, až bude problém těžko řešitelný (poškození sítnice).

3) UV záření ničí zrak jen v extrémních podmínkách (vysokohorské prostředí, na rovníku). V našich podmínkách trvale nenoste tmavé brýle, oči zchoulostiví…

4) Nenoste silnější brýle, než potřebujete, předejdete únavě a bolestem očí a hlavy.

5) Pokud se díváte dlouhé hodiny na televizi nebo v práci do počítače, hrozí vám syndrom suchých očí. Předejdete mu jednak přestávkami, kapičkami do očí a také vědomým mrkáním. Suché oči jsou náchylné k vředům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi