Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Seriál rozhovorů s lékaři: Porodník Pařízek: Zakázal by porody doma?

MUDr. Antonín Pařízek, porodník v porodnici U Sv. Apolináře
MUDr. Antonín Pařízek, porodník v porodnici U Sv. Apolináře  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: Jindřich Bíč - 
7. dubna 2014
12:01

Na začátku života je tma. Poté přijde světlo a v něm miminko uvidí tvář lékaře. Obličej špičkového porodníka Antonína Pařízka (55) vidělo jako první 10 000 dětí. Nedělní Blesk ho exkluzivně vyzpovídal. Rozhovor s MUDr. Pařízkem zahajuje 7dílný seriál interview s elitními českými lékaři.

Jak vypadá průměrný den porodníka?

MUDr. Antonín Pařízek: Vstávám v 5:45 hod. Na kliniku přijíždím před 7. hodinou. Následuje ranní vizita a setkání se všemi lékaři, kde vedoucí lékař z noční služby hlásí průběh předešlé noci. Potom se rozcházíme s kolegy za svými povinnostmi, které jsou plánované obvykle týden předem. Máme operační dny i odborné semináře, kde kolektivně probíráme nejzávažnější případy. Den končí okolo 16. hodiny, kdy se opět všichni lékaři scházíme a předáváme provoz porodnice noční službě.

Jaký je váš názor na porod doma?

Je to cesta zpět. V hospodářsky rozvinutých zemích se porod domů již nikdy nevrátí. Počet domácích porodů dnes klesá dokonce i v Holandsku. U matky hrozí poporodní vykrvácení, ale největší nebezpečí představuje v případě problémů nemožnost resuscitovat novorozence. Česká lékařská společnost i Česká společnost porodních asistentek je jednoznačně proti institucionalizování domácích porodů.

Čím dál častěji ženy rodí císařským řezem. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody?

Měl by se provádět jen v medicínsky odůvodněných případech. Císařský řez je totiž ve svých důsledcích nevýhodný jak pro matku, tak i pro dítě. U matky hrozí krvácení, infekce a zvýšené riziko embolické příhody. V případě dalšího těhotenství často nastává problém, že děloha může prasknout v jizvě po předchozím císařském řezu nebo se po něm nepravidelně zakotvuje v děloze placenta. I dítě více profituje z vaginálního porodu.

V čem je klasický porod pro dítě přínosnější?

Průchod porodními cestami vytváří tlak na tělo plodu. Tento tlak působí mimo jiné i na jeho hrudníček, tím se pasivně drenážují dýchací cesty a vytlačuje se z nich původně napolykaná plodová voda. Prostředí dělohy je sterilní a průchod plodu porodními cestami způsobí, že se dítě poprvé dostane do kontaktu s »hodnými« bakteriemi z porodních cest vlastní matky. Pokud k tomuto procesu nedojde (případ císařského řezu), tak může mít dítě později častější problémy s imunitou, může se vyskytnout alergie, průduškové astma, atopický ekzém apod.

Vy jste v Česku zavedl epidurál, který se při porodu používá ke zmírnění bolesti. Jak vás to vlastně napadlo?

Můj první primář, významný anesteziolog MUDr. Miloschewsky, mě naučil základy regionálních blokád (znecitlivění), které se mně podařilo zavést do praxe v českých porodnicích u spontánního porodu. S epidurální analgezií dnes rodí v ČR téměř 20 tisíc žen ročně, což je asi pětina všech maminek.

Co se v porodnictví změnilo za posledních dvacet let?

Žena více spolupracuje. Z přítomnosti otce se stala módní záležitost a je povolována už i u císařského řezu. Zlepšila se diagnostika onemocnění ještě před porodem a také systém péče o nedonošené novorozence (pod 1000 g), kdy se matky s nejvíce ohroženými těhotenstvími včas převezou do perinatologických center. Zde jsou připraveny týmy zdravotníků, které se o dítě postarají. Před několika týdny byl v ČR spuštěn program INKA.

O co jde?

Smyslem je, aby každá budoucí maminka v naší zemi věděla, že pokud nebude porod moci zvládnout vlastními silami, bude jí poskytnuto tlumení porodních bolestí, ale individuálně neboli »na míru«.

Kolik let měla vaše nejstarší rodička?

Mé nejstarší prvorodičce bylo 46 let, ale u nás na klinice nedávno porodila své první dítě žena, které bylo 52 let. Ze zdravotních i sociálních důvodů jsou porody v takto pozdním věku ženy nerozumné a nedoporučují se. Je prokázáno, že optimální věk pro první dítě je okolo 24 let.

Přibližně kolika dětem už jste pomohl na svět?

Už dávno své porody nepočítám, ale odhadem se počet bude pohybovat okolo 10 tisíc.

Má profese porodníka nějaký dopad na vaše vnímání ženské krásy?

Člověk se naučí více vnímat nebo oddělovat vnější a vnitřní krásu ženy. Porodník nemůže nikdy přehlédnout, jak žena zareaguje, když jí bezprostředně po porodu položí dítě na břicho. První kontakt matky s plodem řekne o ženě téměř vše. Fyzicky atraktivní žena, která v tomto okamžiku myslí více na sebe než na malého človíčka, není vnitřně krásná.

5 rad pro nastávající matku

* Před otěhotněním je vhodné absolvovat preventivní lékařskou prohlídku.
* Tři měsíce před plánovaným otěhotněním je dobré užívat kyselinu listovou (prevence tělesných vad plodu).
* Je třeba se včas zbavit špatných návyků, zejména kouření a pití alkoholu.
* Je vhodné upravit event. svoji tělesnou hmotnost. Nadváha způsobuje riziko těhotenské cukrovky, vysokého tlaku a preeklampsie (kombinace vysokého tlaku s unikem bílkovin v moči).
* V těhotenství by žena měla být v duševní i fyzické pohodě, a měla by proto dělat jen to, co ji baví.

2. EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR, TENTOKRÁT S DĚTSKÝM PSYCHIATREM MUDr. MARIANEM KORANDOU, KTERÝ LÉČÍ DĚTI ZÁVISLÉ NA DROGÁCH A ALKOHOLU, ČTĚTE UŽ V ÚTERÝ OD 6:00 HODIN NA BLESK.CZ

andrae ( 7. dubna 2014 17:58 )

V zahranici porody doma klesaji? Omyl pane doktore, je to presne naopak. Jsou vyspele zeme, kde porod doma tvori 3/4 veskerych porodu. Tohle je jen dalsi z vasich lekarskych malych lzi, jak presvedcit verejnost o sve "pravde". Jde vam jen a pouze o penize - dostanete za porod, dostane za luzko, kdyz matku se zdravym ditetem drzite mnohdy i tlakem v nemocnici.

vykutalena.vdova ( 7. dubna 2014 17:04 )

Páni doktoři by se měli chytit za rypák, a trochu popřemýšlet..proč chtěj ženský radši rodit doma...

blastr ( 7. dubna 2014 17:03 )

Ano, ať si každý rodí kde chce, ale zároveň nese i zodpovědnost za případné komplikace. Nelíbil se mi případ, kdy v Brně si ženská rodící doma zavolala RZ, která dítě odvezla do porodnice k ošetření a ona následně úspěšně vysoudila stotisícovou částku na RZ, že jí dítě odvezli. Kdyby ho neodvezli mohla se soudit teoreticky taky. To mi přišlo jako výsměch.

mememumu ( 7. dubna 2014 16:32 )

Přesně tak! Mlátí někdo svoje děcko? Pohlavně ho zneužívá? Nedává mu najíst? Neposílá ho do školy? No a? Je to přece jeho život a jeho děcko.

hofihofi ( 7. dubna 2014 16:08 )

To jsi hlupak, to neni jen o tvuj zivot ale i toho decka, pak ty malery odnasime vsichni, doma neni sterilita, krev k dispozici, neni lekar, to by se dalo rici, ze to dite muzes io zabit, kdyz je tvoje, to se pak musi odstehovat do afrikmy, kdy\z ji to tady neni recht. Proto byly porodnice zrizeny, aby poklesla umrtnost deti.

Zobrazit celou diskusi