Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Havlová se vykašlala na pohřeb Václavova kamaráda! Zamilované je fotil!

Autor: simao, ex - 
4. dubna 2014
13:45

Osobní fotograf Václava Havla Oldřich Škácha měl dnes pohřeb v pražském krematoriu ve Strašnicích. Rozloučit se s ním přišli třeba spisovatelé Ludvík Vaculík a Pavel Kohout. Věnec ke Škáchově rakvi poslala i Knihovna Václava Havla. Manželka někdejšího prezidenta Dagmar Havlová však osobně nedorazila, i když se o tom spekulovalo.

Škácha zemřel 29. března v Praze, dnes se s ním ve Strašnicích rozloučili rodina a přátelé. Nechyběli třeba exministr zdravotnictví Holcát, spisovatelé Ludvík Vaculík a Pavel Kohout, který měl smuteční řeč, či evangelický duchovní Svatopluk Karásek. Toho Škáchova smrt šokovala. Viděli se prý před 14 dny a Karásek si nepomyslel, že by mohl Škácha odejít...

V průběhu pohřbu rozezněly smuteční síň tóny od jazzového trumpetisty Laca Décziho, ale i písně Franka Sinatry a Whitney Houston. Na závěr pak Nohavicova Kometa.

Poněkud překvapivé však bylo, že nedorazila Dagmar Havlová. Havlův dvorní fotograf přitom pořídil řadu snímků disidenta Havla a jeho manželky Olgy, ale i exprezidenta právě s Dášou. Havla začal fotografovat od počátku 70. let. Podle Kohouta byl Škácha společně s fotografem Bohdanem Holomíčkem jediný, kdo v 70. a 80. letech důkladně fotografoval dění v disentu.

Sám Škácha na přátelství s disidenty zavzpomínal v rozhovoru pro Vitalplus takto: "(Kohout) v životě mi pomohl mnohokrát. Seznámil mě se svými kamarády – disidenty. V roce 1969, když nastoupil Husák, mi řekl: teď si vyber, buď budeš fotit to, co ostatní fotografové, nebo se budeš přátelit s tou naší partou a budeš mít jenom průsery. Odpověděl jsem mu: vy jste přeci moji kamarádi, Saša Kliment, ty, Ludvík Vaculík, Václav Havel …Ukončil to tak, že mi řekl, ať k němu pak nechodím brečet. Chodil jsem a on mi vždycky pomohl..."

Od roku 1990 působil Škácha jako fotograf na volné noze pro Kancelář prezidenta republiky a měl několik samostatných výstav po celém světě - ve Vídni, Paříži, New Yorku, Washingtonu nebo v Tel Avivu.

Video Havlův dvorní fotograf zemřel, do nebe mu zpíval Nohavica - redakce Blesk.cz, hudba: danosongs.com
Video se připravuje ...

vlasta1 ( 5. dubna 2014 09:50 )

Čech by to nikdy neudělal to nám vymyslel Slovák aby se nám pomstil.

satorejka ( 5. dubna 2014 09:36 )

tobě se zapařil mozek a to už se bohužel nezmění.

satorejka ( 5. dubna 2014 09:35 )

to o něčem vypovídá.

satorejka ( 5. dubna 2014 09:33 )

debi.l si tady ty a neurážej dobrý nápady. hol po tobě nic pojmenovaného nebude. ale proč? protože si nikdy nic statečného a dobrého nedokázal.

satorejka ( 5. dubna 2014 09:32 )

hahaha větší dement.ismus sem ještě nečetla. že se nestydíš něco takového psát.

Zobrazit celou diskusi