Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemře, darujte jeho orgány! Říkali lékaři nad pacientem, který je slyšel a přežil

Lékaři na pacientem mluvili o tom, že by rodina měla dát svolení k darování jeho orgánů
Lékaři na pacientem mluvili o tom, že by rodina měla dát svolení k darování jeho orgánů  (Autor: Facebook.com)
Autor: šim - 
4. dubna 2014
12:41

Po záchvatu mrtvice paralyzován, jediné, co fungovalo, byl jeho sluch. Lékaři však nad Jimem (43) zlomili hůl a nad jeho postelí se necitlivě radili, co s ním. Zdrcené rodině řekli, že je Jimi bez šance a měli by zvážit darování jeho orgánů. Muž to všechno slyšel! Jeho stav nebyl smrtelný, pacient přežil a chce se soudit!

Před dvěma lety se kolem lůžka na jednotce intenzivní péče ve švédské nemocnici sešla celá Jimova rodina a nejbližší přátelé. Lékaři jim na základě vyšetření jeho mozku totiž řekli, že není žádná naděje na to, že by Jimi žil. Navrhli jim také, aby zvážili darování orgánů k transplantaci.

Jimi slyšel každé jedno slovo, ale protože jeho tělo bylo paralyzované, nemohl se nijak bránit. Jeho spása přišla za tři dny, kdy se z dovolené vrátila jiná lékařka, která po kontrole všech výsledků a vyšetření prohlásila, že to nevypadá tak zle. „Řekla sestrám, aby mi dali léky na snížení otoku mozku,“ popisuje dnes Jimi, který už chystá stížnost proti lékařům.

Jeho stav se začal od té doby zlepšovat, ale stejně to trvalo další tři týdny, než začal komunikovat s rodinou. Přestože uplynuly už dva roky, Jimi má stále problémy s mluvením.

Kdyby se ta lékařka nevrátila z dovolené, ležel bych tam kdoví jak dlouho a nakonec by mě nechali umřít,“ uzavírá Jim.

Stížnost na lékaře se rozhodl podat poté, co viděl v televizi reportáž o ženě, které se stalo něco podobného. Podle švédského práva nesmí lékař vyslovit takovéto závěry před pacientem, který ještě neprodělal mozkovou smrt.

A co si může dovolit lékař v Česku a jaké má naopak povinnosti? Nejen odpověď na tuto otázku najdete v unikátní publikaci Blesku Občanský zákoník – Změny 2014. V prodeji na novinových stáncích pouze za 39 Kč.

zarazenyprd ( 4. dubna 2014 16:10 )

V jedné dánské ZOO nepotřebné tvory naporcují a použijí jako potravu. Žirafí mládě nechali sežrat lvům. Není to inspirující?

jana999 ( 4. dubna 2014 14:47 )

ty jsi zlaciného kraje, 60 na den

marlen52 ( 4. dubna 2014 14:06 )

tady by se s tím ani nezatěžovali. jen by hlídali jestli dal 30kč

Zobrazit celou diskusi