Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za mrtvoly v ulicích mohli Janukovyč a ruská rozvědka, tvrdí Ukrajinci

Autor: ČTK, simao - 
3. dubna 2014
16:18

Ukrajinská tajná služba našla viníky masakru v Kyjevě - ostrými do demonstrantů podle ní stříleli příslušníci ruské kontrarozvědky! A to údajně na žádost nyní již svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Jde o závažné obvinění. Opírá se přitom o odhalený pobyt 26 ruských agentů v Kyjevě.

Na přípravě únorového masakru na kyjevském náměstí Nezávislosti se podílelo 26 agentů ruské kontrarozvědky FSB. Na tiskové konferenci v Kyjevě to dnes oznámil šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Ukrajina proto nyní žádá Rusko oficiálně o vysvětlení.

Totožnost všech osob, které v Kyjevě rozsévaly smrt a střílely ostrými náboji do lidí, byla podle Nalyvajčenka zjištěna. Zadrženo prý bylo také dvanáct příslušníků "černé roty" ukrajinských pohotovostních jednotek Berkut, které byly k zásahu na Majdanu povolány.

Odpovědnost za vydané rozkazy prý nese exprezident Viktor Janukovyč, na koordinaci policejního zásahu se měl podílet tehdejší ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko, řekl šéf SBU. Podle ukrajinských úřadů jsou oba na útěku. Janukovyč v ruském Rostovu, odkud již několikrát vystoupil a označil kyjevský převrat za protiústavní. Podle Janukovyče zemi ovládla opozice ve spojení s fašisty.

Vysvětlete, co dělali ruští špioni, žádá Ukrajina

Současný ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov pak uvedl, že bezprostřední odpovědnost za smrt víc než stovky lidí nese asi 30 příslušníků vojsk ukrajinského ministerstva a ruské tajné služby SBU.

Podle Nalyvajčenka bylo kolem 20. prosince v centrále ukrajinské SBU dvacet ruských agentů, dalších šest pak přijelo v lednu. "Máme vážné důvody se domnívat, že právě tito lidé se podíleli na plánování a realizaci takzvané protiteroristické operace," uvedl šéf ukrajinské tajné služby. "Žádáme ruskou stranu o sdělení, co tam ti lidé dělali. Chceme znát jejich jména a hodnosti," dodal.

Kyjevská generální prokuratura již vydala zatykač nejen na exprezidenta Janukovyče, ale také na bývalého šéfa ukrajinské rozvědky Oleksandra Jakymenka. Na masakru se prý měli podílet i bojovníci zvláštního ukrajinského komanda Alfa, rozmístění na střechách kolem náměstí Nezávislosti. Mnoho z nich je v současnosti na nyní již ruském Krymu, tvrdí Nalyvajčenko.