Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Střelba ostrými a vojenské manévry u hranice KLDR: Lidé museli do krytů!

Autor: ČTK, simao - 
31. března 2014
08:13

Na obou stranách sporné hranice mezi Severní a Jižní Koreou je živo. Obě strany totiž předvádí při vojenských cvičených svou sílu. Pálí se i ostrými, dělostřelecké granáty KLDR prý totiž přistály až na straně jižního souseda, což Jihokorejci opětovali palbou. A obyvatelé nedalekého jihokorejského ostrova se raději vydali do krytů.  

Severní Korea a Jižní Korea dnes pálily na moři z děl v oblasti blízko námořní hranice, o níž se obě země léta přou. "Dělostřelecké granáty vypálené Severní Korejí dopadly na naší stranu (námořní hranice) a my jsme reagovali odvetnou palbou," řekl agentuře AFP mluvčí velení jihokorejské armády.

Obyvatelé jednoho jihokorejského ostrova dostali rozkaz jít do krytů. Incident nastal krátce poté, co KLDR vydala varování lodím, aby nevplouvaly do oblasti u západního pobřeží země blízko sporné námořní hranice s Jižní Koreou. Svého jižního souseda vyrozuměla, že chystá vojenské cvičení s ostrou střelbou, informovala dnes brzy ráno agentura Reuters s odvoláním na jihokorejské vládní činitele.

Oblast, pro niž varování platí, je nedaleko námořní hranice vymezené po korejské válce v letech 1950 až 1953. Tuto hraniční linii však KLDR odmítá uznat. Střety mezi vojenským námořnictvem obou zemí si v této oblasti v minulých letech vyžádaly mnoho obětí.

Varování Severní Koreje a následná střelba armád obou států přišly v době zvýšeného napětí v oblasti. Rada bezpečnosti OSN odsoudila Pchjongjang za odpálení raket středního doletu z minulého týdne. O víkendu Severní Korea obvinila Jižní Koreu z "gangsterského chování", protože "unesla" jednu ze severokorejských rybářských lodí. Jižní Korea loď, kterou zadržela poté, co ji proud zanesl přes společnou námořní hranici, propustila v pátek i s tříčlennou posádkou. Loď měla podle jihokorejských zdrojů porouchaný motor.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

venxa ( 31. března 2014 22:12 )

Jestlize nekdo ohrozuje svetovy mir tak to jsou blby,nevzdelany a komunismem nasakly vemena jako jses ty a ostatni prisluhovaci ruske verbeze.

venxa ( 31. března 2014 18:15 )

ty debile to neni zadna americka provokace. Kdyby jsi mel trosku toho "grey matter" v palici, tak se podivas do historie a zjistis ke svemu prekvapeni ze cely ten bordel v Korei zacal kdyz svetovy komunismus v cele s SSSR ( a taky satelitni CSR) rozpoutali valku kdyz napadli jizni Koreu7!

75pedro ( 31. března 2014 10:09 )

Ty americké provokace musí někdo zastavit nebo bude zle.

Zobrazit celou diskusi